Kahtlased kaubitsejad tülitavad parklates inimesi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kööginugade ja muu kraamiga äritsejad liiguvad Pärnu peal transiitnumbreid kandvate masinatega.
Kööginugade ja muu kraamiga äritsejad liiguvad Pärnu peal transiitnumbreid kandvate masinatega. Foto: Ants Liigus

Sel nädalal on Pärnu kesklinnas ja Papiniidu piirkonnas ostukeskuste parklates nähtud mehi, kes pakuvad müügiks köögitarvikuid.

Kommersandid käivad parklates ühe auto juurest teiseni ja näitavad masinas istujatele läbi akna söögiriistade reklaame, mitte esemeid endid, ja pakuvad tarvikuid müüa. Transiitnumbritega autoga sõitvad vigast vene keelt kõnelevad kaubitsejad ei ütle otsesõnu, et soovivad pakutavat kraami müüa, vaid nimetavad kaupa “kingituseks”, mille lunastamiseks tuleb inimesel aga ikkagi raha välja käia.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kaja Graki kinnitusel on Pärnu inimesed politseile teada andnud eelkirjeldatud äritegevusest Papiniidu tänava parklas, kuid Pärnu Postimehe andmeil kohtab samu äritsejaid südalinnas Port Arturi ja Pärnu Keskuse juureski.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt soovitab kodanikel niisugustest esmapilgul soodsana tunduvatest käest kätte tehingutest hoiduda.

“Sellistel puhkudel ei saa te ostetavale kaubale mingit garantiid ja teadmata on, kas tegelikult soetate selle, mida pakutakse. Tegemist võib olla odava võltskaubaga, mida mingi firma toodetu pähe müüakse. Samuti on oht, et ostate varastatud asju. Sel moel toetate kurjategijaid ja julgustate neid järgmisi kuritegusid toime panema, sest nad saavad juurde enesekindlust: turg on olemas,” hoiatas Kütt.

Ebaseadusliku tegevuse kahtlustest tasub esimesel võimalusel politseid teavitada, helistades hädaabinumbril 112. Nii saab politsei kiiresti sekkuda, vajadusel kauba politseisse hoiule võtta ja selgitada koostöös teiste asutustega välja, kas tegemist võib olla kaubamärgi rikkumisega. Rääkimata müüjate ja kauba päritolu kontrollimisest.

Kütt ütles, et kui inimesed kahtlastest tehingutest hoiduvad ja selliselt pakutavat kaupa ei osta, luuakse eeldused, et teadmata päritolu kauba pakkujad selles piirkonnas, kus nende kaubale turgu ei leidu, oma tegevusest loobuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles