Kammerkoor Ukrainast esines Pärnu kirikus

, laulja ja literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Issandamuutmise kirik.
Pärnu Issandamuutmise kirik. Foto: Ants Liigus

Eelmisel pühapäeval toimus Pärnu Issandamuutmise katedraalkirikus kontsert, millega koguti toetust kiriku kuplite kuldamiseks.

Seekord esines seoses rahvusvahelise vaimuliku õigeusu muusika festivaliga “Credo” Eestis viibiv Borispoli kammerkoor Ukrainast.

Koori asutas 2007. aastal Borispoli linnapea Anatoli Fedortšuk ja sellest ajast on koor edukalt esinenud nii Ukrainas kui paljudes välisriikides, kogudes tunnustust ja mainekaid rahvusvahelisi auhindu. Koori kunstiline juht ja dirigent on Ukraina teeneline kunstnik Aleksandr Zjuzkin.

Borispoli kammerkoor lummas Pärnus saalitäie kuulajaid juba esimestest hetkedest. Nende musitseerimist iseloomustas kultuurne, peen ja läbitunnetatud hääletekitamine, mis tõi esile piano’d ja kaunid kantileensed lõigud. Kordagi ei kasutanud koor kontserdi jooksul fortissimo’t ega laulnud akustiliselt heakõlalist kirikut lõhki, see omakorda süvendas kontserdist saadavat naudingut.

Koori esinemist iseloomustasid häälerühmade tasakaal, mis muusikalisele struktuurile vastavalt varieerus, ja nüansirikkus, mida vaimuliku muusika esitamise puhul alati ei kohta. Pjotr Tšaikovski, Maksim Berezovski, Kirilo Stetsenko, Mikola Leontovitši ja muude heliloojate loomingu kõrval kõlas kontserdil Arvo Pärdi “Oh jumalasünnitaja neitsi”.

Publiku vastuvõtt oli soe ja tänulikele kuulajatele sai osaks mitu lisapala.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles