Kasvuhoonekartul annab juba saaki

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru rannaküla Vanatoa talu peremees Jaan Kruusmaa pakub sõnnikurammul kasvanud kasvuhoonekartulit.
Audru rannaküla Vanatoa talu peremees Jaan Kruusmaa pakub sõnnikurammul kasvanud kasvuhoonekartulit. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vanal turul kauples eile tillukeste ja päris priskete kartulimugulatega mitu kohalikku kasvatajat.

Audrurannas Vanatoa talus kasvatavad põllusaadusi Jaan ja Eve Kruusmaa. “Väetist me ei pane. Viisime juba sügisel kasvuhoonetesse loomasõnnikut. Aprilli alguses panime kartuli maha,” rääkis Eve Kruusmaa.

Kasvuhooneid köeti ainult nii palju, et öökülm pealseid ära ei võtaks. Sortidest on pakkuda „Arielle“ ja „Solist“ ning nende kartulitaimede varred on võimsad – pea meetrised. Kõige raskem töö on kastmine, sest kord nädalas tuleb vao vahed veega üle ujutada. Kasvuhoones kasvatavad Kruusmaad porgandit ja varast kurkigi.

Pärnu turul kaubeldakse kaheksas aasta, enne seda müüdi Tallinnas Kopli turul. Hea müügipaik oli, aga pandi kinni. Vanatoal on tegeldud ka lille- ja loomakasvatusega, perenaine kasvatas varem krüsanteeme ja peremehe hoole all olid lihaveised, ent neist tegevustest on loobutud. Peale oma toodangu pakub Jaan müügiks arbuusitaimi ja õpetab lahkesti, kuidas neid kasvatada, ning Põhja-Läti taluniku kurke ja maasikaid. “Sõber lätlane on minu sõjaväekaaslane,” põhjendas Jaan.

Taisia Sootee müüb kartuleid, millest mõni on alles pisike nagu kirss. Selgub, et need on kasvanud Treimanis katteloori all. “Meil on seal aiamaa. Panime kartuli maha 25. aprillil. Vihma ei olnud ja mugul lihtsalt ei kasva rohkem. Targem on need praegu üles võtta ja ära müüa kui oodata,” seletas Sootee.

Kasvuhoonesse külvas Sootee sügisel ka porgandiseemneid, mis märtsi lõpus kenasti pead mullast välja ajasid ja on nüüd juba endale müügikõlblikud viljad alla kasvatanud.

Uulus Lepatuka talu kasvuhoones kasvab tuhandel ruutmeetril varane „Vineta“. Kartulit pandi maha nii kasvuhoonesse kui põldudele, kus kasvatatakse ka vilja. Talunikud Meelis ja Katrin räägivad, et suuremast tomatikasvatusest loobusid nad kolm aastat tagasi. Tegid panuse hoopis varasele kartulile – see on tomatist tulusam.

Turule sai varase kartuliga tulla tänavu esimest korda 10. juunil. Kasvuhoonekartuleid pole pidanud sel kevadel kordagi kastma, sest maa on olnud piisavalt märg. Meelis nentis, et kasvuhoonest on ta leidnud isegi mõne kartulimardika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles