Võidupüha tähistatakse Pärnus eri üritustega

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Rüütli platsil. Pildil Eesti suurim trikoloor 7x10 meetrit.
Eesti lipp Rüütli platsil. Pildil Eesti suurim trikoloor 7x10 meetrit. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Teisipäeval, 23. juunil möödub vabadussõja pöördelisest Võnnu lahingust 96 aastat ja sel puhul toimub võidupüha tähistamiseks Pärnus põnevaid sündmusi.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Karin Õunapi teatel algab võidupüha tähistamine juba pühapäeval, 21. juunil kell 14 Vabaduse pargis, kus toimub Kaitseliidu Pärnumaa maleva pidulik rivistus, õnnistatakse malevkondade lipud, antakse kätte tänukirjad ja pakutakse suppi.

Esmaspäeval, 22. juunil kell 12 toimub jumalateenistus ja mälestustule süütamine Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus. Seal süüdatud võidutuli saadetakse edasi tänavusse võidupüha paraadi linna Kärdlasse. Tuli jõuab Pärnusse võidupüha maratoni raames.

Teisipäeval, 23. juunil kell 10 asetavad Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ning Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja Naiskodukaitse esindaja võidupüha puhul Pärnu Alevi kalmistul vabadussõjas langenute ausamba jalamile pärja.

Võidupüha paraadilt Kärdlast toovad Eesti Vabariigi presidendi maakondadesse läkitatud tule Pärnumaale Kaitseliidu tegevuse taastajad Kaitseliidu Pärnumaa maleva vanemveebel Ervin Hansalu ja lipnik Maret Kommer.

Võidutule toojad on kinnitanud Kaitseliidu keskjuhatus ja on tavaks, et nendeks on igast malevast aktiivne kaitseliitlane ja naiskodukaitsja.

Hansalu on Kaitseliidu liige 1990. aastast. Ta osaleb aktiivselt õppustel ja maleva tegevuses. Hansalu on Soontagana malevkonna juhatuse liige aastast 2012 ja ta on valitud Pärnumaa maleva esindajate kogusse. Hansalu on autasustatud kõigi kolme Kaitseliidu teenetemedali klassiga aastatel 2005, 2010 ja 2013.

Kommer on Naiskodukaitse liige 1993. aastast. Ta on üks Pärnumaa ringkonna taasasutajaid. 22 aasta jooksul on Kommer pidanud eri ameteid, alates ringkonna esinaisest aseesinaise, juhatuse liikme ja revisjonikomisjoni liikmeni. Kommer on esmaabi ja meditsiiniga tegelejana tuntud kogu Eestis. Peale selle on Kommer tubli formeerija ja Kaitseliidu kooli treener juhtimiskursustel. Talle meeldib tegelda laskespordiga.  

Teisipäeval, 23. juunil kell 16.30 toimub Rüütli platsil võidutule vastuvõtmise ja jagamise tseremoonia, kus kõnelevad Pärnu maavanem Kalev Kaljuste ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko. Mängib Pärnumaa Kaitseliidu maleva orkester.

„Kõik on oodatud osalema võidupüha üritustel ja võtma endaga kaasa võidutuli, et just sellest saaksid süttida jaanituled kõikjal Eestis,“ ütles Õunap.

23. ja 24. juuni on kuulutatud lipupäevaks ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustel on kohustus heisata neil päevadel Eesti lipp.

Linnavalitsus kutsub pärnakaidki üles heiskama võidupühal ja jaanipäeval riigilipud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles