G7 Elmaus: Angie ja tema musketärid lahkusid Baierist rahulolevana

Aino Siebert
, Garmisch-Partenkirchen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G7 riikide valitsusjuhid ja riigipead ning kutsutud külalised perekonnapildil Elmaus majesteetlike Alpide taustal. Merkelil ja Obamal oli silmanähtavalt hea klapp.
G7 riikide valitsusjuhid ja riigipead ning kutsutud külalised perekonnapildil Elmaus majesteetlike Alpide taustal. Merkelil ja Obamal oli silmanähtavalt hea klapp. Foto: Reuters

Kahel päeval, 7. ja 8. juunil valitses Garmisch-Partenkirchenis erandlik seisukord. Angela Merkel oli kutsunud Ülem-Baieri idüllilisse mägikuurorti oma kuus kolleegi maailma juhtivatest majandusriikidest, et usaldusväärses õhkkonnas arutada, kuidas paranda maakera elanike elu.

Saksa liidukantsler ei väsinud rõhutamast, et suurem osa maailma konfliktidest tekib dialoogi puudumise tõttu ja ükski videokonverents ei asenda silmast silma vestlusi. Seitsmerühma (G7) iga-aastane informatiivne kohtumine, kus arutatakse maailma majanduse ning välis- ja sisepoliitika probleeme, polevat Merkeli arvates luksuspidu, kuigi maksumaksjate ühenduse hinnangul läks mondäänne üritus sakslastele maksma ligemale 360 miljonit eurot.

Kriitikud panid pahaks, et 1975 Pariisi lähedal Rambouillet’s kunagise liidukantsleri Helmut Schmidti soovitusel alustatud kokkusaamistel ei seisa esikohal enam poliitilised küsimused, vaid nende lavastamine. Üritused toimuvad show-efektiga looduslikult kaunis kohas. Selleks, et garanteerida ilusaid fotosid ja meeldivaid kajastusi, tagas korraldaja – Saksa valitsus – ajakirjanduse esindajatele parimad töötingimused, kaasa arvatud rikkalikud söögikorrad ja õhtused koosviibimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles