Weekend Festival kuulub Euroopa säravamate hulka

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: wknd.fi

Augusti alguses Pärnu rannas toimuva Weekend Festivali tarvis korjatakse vajaminev helivarustus kokku nii Eestist kui naaberriikidest ja selle ülespanek vältab mitu ööpäeva. Festivalialalt kostva lärmi pärast ei maksa pärnakail aga muretseda.

Lõuna-Eestist pärit Taavi Randoja (31) on olnud tehnikajuht mõlemal siiani Soomes Helsingis toimunud Weekend Festivalil ja korraldab festivali tehnilisi asju tänavugi nii Soomes kui Pärnus.

Randoja jagas Pärnu Postimehega suure muusikafestivali korraldamise tagamaid.

Taavi Randoja, kuidas sai Eesti mehest Põhjamaade suurima muusikaürituse tehnikajuht?

13 aastat tagasi veel koolis käies tekkis mul tehnikahuvi. Hakkasin kooli kõrvalt käima väikeses tehnikafirmas abiks. Sealt tekkis see pisik ja lõpuks asusin samasse ettevõttesse tööle. Algul paigaldasin tehnikaseadmeid, siis läksin pulti tööle, hiljem hakkasin jooniseid tegema.

Kuus aastat tagasi läksin tööle Soomes tegutsevasse tehnikafirmasse. Soomes sai minust festivalide projektijuht. Minu teha oli kogu festivali tehnikaprojekt. Samuti tegin ajakava: millal peab olema lava paigaldatud, kuidas võimendus külge läheb, kui mitu inimest paigaldab. Tegin nii väiksemaid kui 15 000 inimesega festivale. Suve jooksul korraldasime 13 festivali.

Nii õppisin soome keele selgeks ja sain Soomes palju tutvusi. Siis tutvusin eestlase Hardi Loogiga, kellele kuulub Weekend Festivali kaubamärk ja kes kutsus mind seda festivali tegema.

Milles teie töö Weekend Festivalil seisneb?

Festivali ettevalmistus algab pea aasta varem. Tuleb broneerida nii seadmed kui otsida inimesed tööle, teha joonised ja plaanid. Festivali ajal kestab tööpäev päikesetõusust loojanguni. Niikaua kui suvel vahepeal on pime, on vaba aega.

Samuti suhtlen esinejatega ja neil on ju oma nõudmised. Bändid saadavad nimekirjad, mida neil laval vaja on. Seal on kirjas, kuidas ansambel laval asetseb: kus on kitarr, kus mikrofon, millised trummid. Selleks on neil tavaliselt lavaplaan. Mina annan selle helimehele edasi ja siis ta teab täpselt, mida teha.

Praegu suhtlen kahe festivali esinejatega. Õnneks on need DJ-festivalid ehk kõik tulevad ja mängivad samast puldist. Samal ajal on tehnilised nõudmised väga-väga kõrged.

Muidugi, kui lavalt käib läbi nii palju artiste nagu Weekend Festivalil, ei saa me täita kõigi tahtmisi, sest ei jõua lava kogu aeg ümber ehitada.

Weekend Festivalil on viis suurnime-peaesinejat: David Guetta, Hardwell, Tiesto, Armin Van Buuren ja Martin Garrix, kes kuuluvad maailma kümne parima DJ hulka.

Nende järgi pannakse kõik paika ja ülejäänud esinejad peavad sellega leppima.

Kahe festivali samaaegne tegemine on paras proovikivi. Soome festivali korraldamine on tegelikult üsna lihtne. See toimub ju kolmandat korda samal platsil ja seal on asjad paigas: kus on lava, kust jookseb aed, kus asuvad telgid. Koostööpartnerid on teada, tuleb vaid eelmist aastat kopeerida.

Pärnu festivali ettevalmistusi alustasime talvel. Esimesel korral on kõige kokkupanek üsna keeruline. Kaasame palju kohalikke inimesi. Vaid väga kitsa ala spetsialistid tulevad mujalt, näiteks laseriinimesed Rootsist, sest seal on nad kõige paremad.

Pärnu festivalil on ilma turvatöötajateta ametis umbes 700 inimest. Peale nende lavaehitajad, telkide paigaldajad ja paljude koostööpartnerite töötajad.

Kust ja kuidas kogu varustus Pärnusse jõuab?

Tehnilise varustuse korjame kokku ümbruskonnast. Võtame väga palju Eestist, aga ka Soomest, Rootsist ja Lätist. Üheks nädalavahetuseks pumpame tühjaks kogu Skandinaavia, sest ühest riigist ei ole tõesti kõike vajaminevat võtta. Ei välista, et midagi tuleb tuua isegi Saksamaalt. Eelmisel aastal tõime Soome lava Lätist, sest seal on see regiooni suurim.

Sel aastal tuleb nii Soome kui Pärnu lava 56 meetrit lai ja 21 meetrit kõrge.

Pealava konstruktsioon jõuab Pärnusse nelja rekaga. Video- ja valgusseadmed mahuvad kahte rekasse, helivarustus ühte.

Oleme kokku arvutanud, et Pärnu randa tuleb 70–80 veoautotäit kraami. Aeda on viis kilomeetrit, mis teeb umbes kümme rekatäit. WCsid on 320 ehk umbes 12 rekatäit.

Lavaehitusega alustame Pärnus laupäeval, 1. augustil, sest selle ülespanek võtab kolm päeva. Sellist luksust linn meile muidugi ei luba, et saaksime kogu ranna nädalaks kinni panna. Meil on kokku lepitud teatud sektorid, mille piirame aiaga ja mida valvame. Seal ehitatakse.

Kogu festivalialuse rannaosa paneme kinni festivali ajaks ehk 6.–8. augustini. Tehnikapargi mahavõtmiseks on meil pärast ainult kaks ööpäeva ja loodame sellega hakkama saada. Tööde graafik on festivalil väga täpne. Kui mingi töö jääb millegi taha, tekib kohe doominoefekt.

Rannaliivale ehitamine on paras peavalu, sest sinna ei pääse ju autodega ligi. Pealegi on ees promenaadi betoonäär. Liivale tuleb viia lava maastikule mõeldud tõstukiga. Ehitame eraldi silla, mida mööda veeretame seadmed rannaliivale lava juurde. Kraami on nii palju, et tõstukiga veaks seda kaks päeva.

Et kõik sujuks probleemideta, on meil väga head joonised, mida käin siin igal nädalal täiendamas. Jooniste järgi ongi lõpuks väga hea ehitada.

Kogu festivalil tarvis mineva elektri toodame ise generaatoritega. Me ei kasuta kunagi linnavoolu. Ei ole peavalu, ei pea täitma mingeid dokumente. Pealekauba ei ole sellist kogust elektrit kuskilt võtta. Soomes oli meil üheksa suurt generaatorit ja Pärnusse tuleb vist niisama palju. Mullu kulutasime elektri tootmiseks kahe päevaga üle 10 000 liitri diislikütust.

Kõlab uhkelt. Kuhu liigitub Weekend Festival maailma ülejäänud suurte muusikaüritustega võrreldes?

Ma loodan, et Soome lavaproduktsioon jõuab sel aastal maailmas top-3 hulka. Pärnu lava mahub kindlasti maailma esikümnesse.

Inimesed võivad imestada, et miks on vaja ehitada nii suur lava ja sellise varustusega.

Kui laval on rokkbänd, särab see seal ise. Aga kui tuleb lavale üks mees, vehib laval kätega ja muusika mängib, siis kus see show on?

Sellepärast peabki olema lava tohutu, heli vali, palju püroefekte ja leedekraane. Inimene tuleb kohale ja vaatab, suu lahti, sest vaatepilt näeb võimas välja. Kulutame sellele sadu tuhandeid eurosid.

Kinnitan, et nii suuri kulutusi ei ole ükski teine festivalikorraldaja varem Eestis lavadisaini ega tehnika poolel teinud.

Kui raske on selliseid staare nagu David Guetta Eestisse meelitada?

See on väga raske. Sellepärast toimuvadki peod samal ajal Helsingis ja Pärnus. Meil oleks ju palju lihtsam teha üks üritus juulis ja teine augustis. Aga tegu on maailmastaaridega, keda igal pool oodatakse pikisilmi. Euroopa on väga väike, Ameerikas ja Aasias toimub palju suuri üritusi. Neil DJdel oleks Ameerikas nii palju tööd, et üldse ei peaks Euroopasse tulema. Rääkimata Pärnusse tulekust.

Jube tüütu on ju Ameerika ja Euroopa vahet lennata, aga nende kahe esinemise pärast juba viitsitakse siia tulla.

Toimuks Weekend Festival ainult Pärnus, võiksime nimekirjast julgelt poole artistidest maha tõmmata.

Kas olete siia tulevate DJdega ise kokku puutunud? Millised inimesed nad on?

Nad on täiesti tavalised ja normaalsed inimesed. Minul ei ole olnud kogemusi, et kellelgi oleks olnud mingit ütlemist.

Aga ükski suur artist ei tule üksi. Tal on kaasas oma heli-, valgus-, video- ja vahel pürotehnikameeski. Saatjaskonna võib moodustada isegi neli–viis inimest. Kõik nad tuleb vastu võtta ja kõigiga tuleb suhelda. Helimees näiteks tahab teada, kuidas me heli teeme. Teeme selle kohta väga täpsed dokumendid ja saadame varakult laiali.

Heli-, valgus- ja videomehed on tihtilugu oma ala maailma parimad ja samuti staarid.

Pärnus ei ole varem sedavõrd mastaapset üritust korraldatud ja eks pelga nii mõnigi festivalimüra või purjus inimesi.

Festivalialale tuleb kolm lava, mille kõigi heli on suunatud. Me ei mängi muusikat Tervise Paradiisi, Rannahotelli ega Mai rajooni poole. Loomulikult on üldine müra üleval, aga kõlarid on paigaldatud nii, et võimas heli lõpeb peaaegu festivali aia juures. Heli suunamine ja summutamine on omaette matemaatika, selleks on Eestis käputäis proffe.

Mis purjus inimesi puudutab, siis luban, et festivali alal ja selle ümbruses on kord majas. Selle eest, mis nad hiljem linna peal teevad, ei saa me muidugi vastutada.

Aga kui on soe suveõhtu, on napsuvõtjaid Pärnus niikuinii üksjagu ja kindlasti tekib siis intsidentegi. Ei ole nii, et festival tuleb linna ja siis äkki hakkab juhtuma. Loomulikult on festivalil inimesi rohkem koos ja ilmselt ka juhtub rohkem.

Aga kui võtta Eesti senised festivalid-kontserdid, siis mis siin on juhtunud? Tallinna lauluväljakule tulid Madonnat ja Robbie Williamsit vaatama kümned tuhanded inimesed. Ei juhtunud midagi. Isegi siis, kui kogu see mass pärast kontserti korraga linna valgus. Tegu on siiski normaalsete täiskasvanud inimestega.

Agressiivsed inimesed kõrvaldame platsilt. Selleks on meil ju suur turvameeskond ja politseigi on kohal. Inimesed, kellele ei meeldi platsil olla, antakse politseile üle.

Kas Weekend Festival rõõmustab pärnakaid järgmisel aastalgi?

Jah. Üht aastat pole ju mõtet nii suurt projekti teha. Peale selle soovime tuleval aastal laieneda mujale riikidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles