Pärnu sadamas valmistutakse uppunud laeva üles tõstma

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külili vajunud parvlaev Pärnu laevatehase kai ääres.
Külili vajunud parvlaev Pärnu laevatehase kai ääres. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nädalapäevad tagasi Pärnu laevatehase kai ääres põhja vajunud Rootsist pärit vana parvlaeva Harley Davidson I juures käivad ettevalmistustööd, et laev jõepõhjast üles tõsta.

Pärnu sadamakapteni Agu Vilsoni kinnitusel on laev stabiilses seisundis ja seda jälgitakse ööpäev läbi kaameratega.

“Tuukrid teevad ettevalmistusi laeva ülestõstmiseks,” teadis Vilson. “Aga selleks on vaja siia tuua üle Eesti väga palju tehnikat: kompressorid, pumbad, õlipoomid, tuukrivarustus.”

Vilson oli kindel, et enne paari päeva ei juhtu laeva juures midagi märkimisväärset.

“Laevatehas peab mind tööst 24 tundi ette teavitama ja seni nad seda teinud ei ole,” lisas Vilson. “Aga eks see ole üle jõe silmagagi näha, et enne ei hakka laeva juures midagi toimuma, kui sinna kaile ei ole kuhjatud märkimisväärselt varustust.”

Pärnu laevatehase telefonil keelduti laevaga seonduvat kommenteerimast.

Pärnu Postimees on kirjutanud, et Pärnu laevatehases keevitati laeval korpust ja kütusetanki. Dokist pääses alus mõni nädal tagasi.

Jaanilaupäeval kella 11 ajal avastasid sadama töötajad, et AS Pärnu Laevatehase kai ääres on hakanud külili vajuma äsja remondist tulnud parvlaev Harley-Davidson I. Kohapeal abiks olnud töötajad ei osanud öelda, miks laev põhja hakkas minema.

Et kütus pumbati laevast enne remonti välja, oli reostusoht väike. Mootoriõli lekke kaitseks paigutati laeva ümber poomid.

Harley Davidson I on ehitatud Norra Bergeni laevatehases 1957. aastal. Peamiselt liikus alus Norra ja Rootsi väikesaarte vahel.

Õhtuleht kirjutas, et 1998. aastast, kui laev sai mootorratta nime, on ta olnud Stockholmis Harley Davidsoni fännide jaoks restoran-öömaja. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles