Peeter Olesk: Sergei Stadnikovi mõistmiseks

Peeter Olesk
, Kirjandusteadlane Tähtvere mõisast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk.
Peeter Olesk. Foto: PP

Juuni 26. päeval sai otsa egüptoloogi ja tsivilisatsiooniuurija Sergei Stadnikovi rändamiste ring. Ta elas ja töötas inimeste keskel, vastates oma loomult kõige rohkem vahest sellele mõistele, mis vene keelest eesti keelde tõlgituna tähendab vaba kasakat. Vaba kasakas on sõltumatu ja äraostmatu, iseenese peremees.

Kurvavõitu oli lugeda esimestest järelehüüetest Stadnikovile, justkui oleks ta olnud impeeriumimeelne. Ta oli tõepoolest tsivilisatsiooniuurija ehk õpetlane, kelle vaatekohalt on riik alati ajutisem kui niisugune kultuuriline olemisviis, millele on iseloomulik järjepidevus mõtlemises ja suuremõõtmelisus elukorralduses.

Impeerium Rooma riigi näitel oli Stadnikovile arusaadav. Seal oli impeerium üks valitsusvorm. Nõukogude kord oli Stadnikovile ennekõike terror ehk vägivalda rakendav hirmuühiskond, mis oli halastamatu ka ökoloogilises mõttes. Selle tagajärgi ei ole võimalik jätta seisma päevapealt – nagu ei suudetud otsekohe lõpetada Tšornobõli tuumajaama tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles