Baltimaades on kaalul NATO usaldusväärsus

Edward Lucas
, ajakirja The Economist ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Postimees

Pilk kaardile näitab selgelt, et kriisiolukorras on Balti riike NATOsse mitte kuuluvate Soome ja Rootsita raske kaitsta. Õigupoolest on see võimalik vaid siis, kui Lääs on valmis vastama Venemaa sissetungile või provokatsioonile tuumarelvaga. Valik on karm: NATO kokkuvarisemine või riskimine kolmanda maailmasõja puhkemisega.

Vladimir Putin teab seda.

Putin provotseerib süstemaatiliselt Läänemere-äärseid riike, et näidata Kremli suhtelist jõudu. Venemaa on röövinud Eesti kaitsepolitseiniku. Ta ähvardab tuumarelvi kasutada ja harjutab nende kasutamist. Moskva sõnum Rootsile ja Soomele on, et nad isegi ei mõtleks NATOga ühinemisele. Kreml peab Baltimaade vastu halastamatut propagandakampaaniat ja harjutab nende ründamist tuumarelva kandevõimega lennukitega. Samuti lendavad Vene sõjalennukid regioonis välja lülitatud transponderitega, ohustades tsiviillennukeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles