Galerii: Pärnus avati 29. filmifestival

Annika Poldre
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul avati Vanalinna põhikoolis Pärnu 29. filmifestival, mille peateema on sel aastal kooselu.

Festivali pealik Mark Soosaar üllatas kokkutulnuid sellega, et näitas oma 50 aasta eest tehtud enda sõnul isetegevuslikku dokumentaalfilmi Ruhnu hülgeküttidest.

Festivali avas Anne Erm, kes ütles, et on seda sündmust aastaid jälginud ja alati on filmid olnud väga põnevad. „Maailm, mille Mark Soosaar selle festivaliga meile avab, on väga kütkestav ja seikluslik,“ sõnas Erm.

Avamisele olid saabunud oma filmidega festivalil osalevad dokumentalistid Tatjana Božic Horvaatiast ja Anna Dranitsõna Peterburist. Božici film „Igavesti õnnelik“ kandideerib Eesti rahva auhinnale ja seda näidatakse ETVs kolmapäeva õhtul. Dranitsõna film „Reisihoovus“ osaleb moodsa ajastu portreede kategoorias.

Filmifestivali rahvusvahelisse žüriisse kuuluvad sel aastal Balti filmi- ja meediakooli õppejõud Gabriel Dettre Ungarist ja sama kooli üliõpilased Khaled Sari Jordaaniast, Oskar Wollsten Soomest ning meie noored filmitegijad Liis Nimik ja Andres Mesikepp.

Kodumaiste ja tudengifilmide žüriis on tekstiilikunstnik, Eesti kunstiakadeemia emeriitprofessor Anu Raud, Tartu ülikooli õppejõud professor Jüri Talvet, filmimees Mati Põldre, Andri Arula ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia kompositsiooniosakonna juhataja kohusetäitja Paolo Girol Itaaliast.  

Avamisel sai publik vaadata ühte viiest suurele auhinnale kandideerivast, poola dokumentalisti Eliza Kubarska filmi „Jalutades vee all“, mis kajastab Borneo lähedal Mabuli saarel elava rahvakillu tihedalt merega seotud elu. Sellele järgnes uute Eesti dokumentaalfilmide kategoorias osalev „Puhta mõtte ruum“.

Kokku näidatakse tänavusel festivalil filme kuues kategoorias, need linastuvad uue kunsti muuseumis, Vanalinna koolis ja Pärnu haiglas. Festivalifilme saab näha ka Manijal, Jõhvis, Elvas, Urvastes, Heimtalis ja Viljandis.  

Võidufilmid kuulutatakse välja laupäeval, 11. augustil auhinnaööl. Eesti rahva auhinnale kandideerib seitse filmi, mida näitab ETV alates festivali avaõhtust. Selle auhinna võitja selgub 11. juuli õhtul pärast rahvahääletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles