Orel kohtub saksofoniga

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Reedel saab Pärnu Eliisabeti kirikus kuulata ebatavalist kontserti, kus koos musitseerivad orelikunstnik Ines Maidre ja saksofoni-kvartett SaxEst koosseisus Ivo Lille (pildil), Lauri Sepp, Rene Laur ja Sulev Sommer.

Pea viiesaja-aastase oreli kõrval on 19. sajandi keskelt pärinev saksofon nooruke pill. Seda põnevam on nende kohtumine, kui luuakse muusikaline sild vana ja uue vahel. Oreliheli rahutekitav püsivus koos saksofonide ülitundliku dünaamilisusega annab ansamblile tohutu väljendusvahendite ja tämbriskaala.

Esitusele tulevas muusikaski ühenduvad arhailisus ja uudsus. Temaatilised märksõnad on põhjamaisus, salapärane Thule saar ja keskaegsete kristlike tekstide peegeldused. Kõrvuti norralase Kjell Mųrk Karlseni, Eesti noorema põlve heliloojate Tõnu Kõrvitsa ja Ivo Lille loominguga kõlab keskse teosena Erkki-Sven Tüüri „Excitatio ad Contemplandum“, mille aluseks on 11. sajandist pärit Cantebury munga Anselmi ladinakeelne tekst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles