Galerii: Kihnu vesine mere pidu algas näituse ja sõjalaevadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kihnu muuseumis näituse „Sinna ja tagasi” vaatajad meenutasid saarelt mandrile käimisega seotud lugusid, omaaegse aluse Kajak kapten lisas vürtsi juttudega, kus lubatud 12 inimese asemel tuli jaanipäeva paiku Pärnust pardale 90 sõitjat.

Kihnlaste vee-, jää- ja õhuteed läbi ajaloo annavad pildis ja sõnas aimu, kuidas mandriga eri aegadel ühendust on peetud. Näitus tuletab meelde näiteks seda, et sadam ehitati saarele alles 1938 ja esimene lennuk maandus 1953 ning tekitas kihnlastes tublisti elevust.

Kihnu muuseumi kogudest koostatud näituse avamisel rääkis muuseumi juhataja Maie Aav, et materjali kokku pannes kuulis ta palju põnevaid meenutusi, mis on vaja kirja panna.

Kihnu pillilapsed Mirjam, Engel ja Madis koos õpetaja Kuraga Mariga mängisid näituse avamisel kihnupäraseid pillilugusid ja kunagine kalur Mihkel Türk ehk Aava Mitta uuris väljapandud fotosuurendusi luubiga, et omaaegseid noori paadis tuvastada.

Kajaku kapten Jaan Vahkel meenutas sedagi, kuidas kunagise sõjaväe transpordialusega, nagu laev seda oli, veeti kala Kihnust Salacisse ja loomi Kihnust Pärnu lihakombinaati.

Uudistada on omaaegsed pikksilmad, meremehekastid, purjed, kompassid ja Tiit Jõgi tehtud maketid Kajakust ning Jõnnust.

Kihnlased pakkusid sadamas kuuendate merepäevade alal kohvikus Jõnnu Juures suitsutatud tuulehaugi ja suitsuangerjat, räimerulle ja muudki saarerahvale omast rooga. Meretuultes karastunud perenaised ei lasknud end häirida tuulest ja vihmast, mille kohta teadjamad kinnitasid, et kohe-kohe jääb sadu üle.

Kihnu kunstilaagri lapsed istusid sadamahoones varjus ja maalisid laevu, mis merepeo ajaks siia kai äärde otsad kinnitanud, oodata oli Briti kuningliku mereväe nelja laeva saabumist. Naivistliku kunsti laagris osalenud laste tööd, mis Metsmaa pärimustalus nädalaga valminud, pandi õhtul välja muuseumis.

Kihnu mere pidu kui saare keskne kultuurisündmus on pühendatud kalurite päevale. Laupäeval on kaluritele mitu võistlust ja toimub 10,5 kilomeetri pikkune Kihnu jooks läbi Lemsi, Lina ja Sääreküla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles