Kommentaar: Suurte karavan läheb edasi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlased rõõmustasid tuumaenergeetika kokkuleppe üle.
Iraanlased rõõmustasid tuumaenergeetika kokkuleppe üle. Foto: Reuters

Nende ridade kirjutamise ajaks oli lõppenud 17 tundi kestnud Euroopa Liidu ja Kreeka läbirääkimiste viimane maraton, mille tulemusena jääb Kreeka eurotsooni. Kui algul oli juttu 23miljardilisest laenust kaheks aastaks ja Alexis Tsipras ise küsis pärast referendumit 53 miljardit viieks aastaks, siis nüüd osutus kokkulepitud summaks juba 86 miljardit eurot.

Referendumi järel paistis, et kogu Kreeka tantsis rõõmust ja Tsiprasel oli nägu laia naeru täis nii Euroopa Parlamendis kui ka Euroopa Nõukogus. Läks siiski nii, nagu Brüssel hoiatas, ja esmaspäeva õhtul põletati Kreeka parlamendi ees juba Tsiprase partei Syriza lippe.

Paraku polnud kauplemine Kreeka tulevase poliitika üle ainuke selle hetke poliitiline maraton. Esmaspäevaks olid kuus suurriiki koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogherini ja Iraani välisministri Mohammad Zarifiga arutanud 18 päeva Iraani tuumaenergiaalast paketti. See jätkus üleeilegi ehk 19. päeval. Raske öelda, kumb vaidlus oli sisukam: 28 riigi- ja valitsusjuhi, sadade ministrite umbes kuu aega, kuid pausidega kestnud Kreeka võla kõnelused või kaheksa suurvõimu välisministrite ühtejutti peetud kõnelused, mille omapäraks oli see, et osalejate tegelikku koosseisu ja põhimängijat julges ainsana nimetada Venemaa president Vladimir Putin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles