Eesti pindala muutus 112 ruutkilomeetri võrra suuremaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa kaart. Foto on illustreeriv.
Eestimaa kaart. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits

Maa-amet on viimastel aastatel tehtud aeropildistamise ja laserskaneerimise andmete abil täpsustanud Eesti haldus- ja asustusüksuste piire ja pindala, Eesti üldpindala on muutunud 112 ruutkilomeetri võrra suuremaks.

Varem oli maakatastri statistikas fikseeritud Eesti pindalana 45 227 ruutkilomeetrit, nüüd on see tasapinnaliselt arvutatult 45 339 ruutkilomeetrit, teatas maa-amet.

Senisest enam tegelikkusele vastavad halduspiirid ja aluskaardid on olulised näiteks planeeringute tegemisel, kuid ka muude, ennekõike haldustasandi otsuste langetamisel. „Kui seni oli käibel ligikaudu 20 aastat tagasi paberkaartidel fikseeritud nn statistiline pindala, siis nüüd kasutatakse elektroonilistest andmekogudest pärinevaid märksa täpsemaid andmeid,“ selgitas maa-ameti peadirektor Tambet Tiits. „Näiteks aastaid tagasi kasutati paberkaardil piiri märkimiseks pliiatsit või markerit, mille joone laius võis anda piiri asukoha lausa 50-meetrise nihkega. Nüüd on tänu tänapäevastele tehnilistele võimalustele aluskaartide kvaliteet oluliselt parem, piiride määramise täpsus on tõusnud ja tulemused usaldusväärsemad.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles