Avatud talude päeval saab maaeluga tutvuda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurekivi elulaaditalus tuvustatakse taaskasutust, loomi, linde, vanu taluoskusi ja pakutakse head toitu. Foto on illustreeriv.
Suurekivi elulaaditalus tuvustatakse taaskasutust, loomi, linde, vanu taluoskusi ja pakutakse head toitu. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pühapäeval, 19. juulil toimub esimene üle-eestiline avatud talude päev, kus külastajatele avavad oma uksed ligikaudu 150 talu ja põllumajandusettevõtet. Pärnumaal avavad oma väravad kaheksas vallas kokku 17 talu.

Audru vallas ootab külalisi linnu- ja loomaparki pidav ja maaturismiga tegelev Teispere talu; Tamme talu, kus tegeldakse maitsetaimede kasvatamise ja maitsesegude tegemisega, ning Lõosilma talu, kus kodumajapidamises kasutatakse päikeseenergiat ja tegeldakse iluaiandusega.

Halinga vallas avavad uksed Jaanihanso talu siidrivabrik ning Lepiku-Mardi talu kollektsioonaed.

Häädemeeste vallas võtab külalisi vastu Uue-Jaani öko- ja hobitalu, mis tutvustab ehitusmaterjalide taaskasutust ja kus on vanade taluasjade muuseum.

Kihnu vallas pakub kohalikku toitu Männi talu Kihnu Küek.

Koonga vallas on avatud Sepa mahetalu, mis tegeleb piimatootmise ja töötlemisega; Mätiku talu, kus tegeldakse mahepõllumajandusliku loomakasvatuse ja piimatöötlemisega, ning robotlaudas piimakarjakasvatuse ja linnukasvatusega tegelev Oidrema mõis.

Tori vallas saab Mesila talus aimu mesindusest; Suurekivi elulaaditalus tutvustatakse taaskasutust, loomi, linde, vanu taluoskusi ja pakutakse head toitu.

Tõstamaa vallas saab külastada Kase talu. Mark Soosaare elulaaditalus on pererahva tegevusalad lamba- ja kitsekasvatus ning kosklapidamine.

Varbla vallas on avatud Mikkeni lambatalu, mis kasvatab Kihnu maalambaid ja tutvustab  lambavillast käsitööd.

Vändra vallas kutsub külla Carl Robert Jakobsoni talumuuseum, kus on põllumajandusmuuseum ja tegutsev talu; OÜ Vändra, mis tegeleb piimatootmise ja teraviljakasvatusega, ning OÜ Saare-Tõrvaaugu Aiand, mille tegevusala on aiandus (viljapuud, marjapõõsad, arbuusid, melonid, viinamarjad), seal on kaktuste kollektsioon ja tsitruselised.

Talud ja põllumajandusettevõtted annavad nõu, kuidas päev sujuvalt ja kõigile nauditavalt saaks kulgeda.

Avatud talude päeva korraldajad soovitavad talude programmidega eelnevalt tutvuda. Nii saavad huvilised endale kõige huvipakkuvamad kohad välja valida ja külastada neid kellaaegadel, kus programmis on külastaja jaoks kõige põnevamad tegemised.

Riietuda soovitatakse nii, et farmielu tuju ei rikuks. Loomakasvatuses on ikka omad iseloomulikud lõhnad – sellega tuleks arvesta ja vastavalt riietuda. Vihmase ilma korral soovitatakse kaasa võtta kummikud ja vihmariided.

Taludes ja põllumajandusettevõtetes tuleb järgida vastuvõtjate juhiseid. Kui liikumiseks lubatud alad on eraldi märgitud, tuleb neist kinni pidada. See võib olla vajalik nii suurema kui väiksema külalise, aga ka talu loomade turvalisuse huvides.

Auto tuleks parkida selleks ette nähtud kohta. Teepervedele parkides peaks jälgima, et ei taksistataks liiklust ja ohutus oleks tagatud.

Taludesse külla minnes tuleks kaasa võtta hea tuju ja uudishimulik meel, sest maal on ju mõnus uudistada ja päeva nautida – alati saab pererahvale küsimusi esitada, nii saab kõige paremini teada, kuidas see Eesti toit ikkagi kasvab ja kuidas maaelu käib.

Varuda tasub sularaha, sest taludes sularahaautomaate ei ole. Kuigi külastused on tasuta, siis programmis olla põnevaid töötubasid, millel on sümboolne tasu. Samuti saab paljudes kohtades osta maitsvat talutoit.

Võimalusel palutakse oma lemmikloom koju jätta – nii säästab taluloomi ja oma karvast sõpra. Kui lemmikloom on siiski kaasas, tuleb jälgida võõrustajate juhiseid. Kui soovitakse kindlasti koos lemmikloomaga talusid külastada, tuleks see eelnevalt pererahvaga telefonitsi läbi rääkida.

Lisainfot avatud talude päeva kohta leiab põllumajandusministeeriumi maablogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles