Kuidas mõjutab Viljandi- ja Valgamaa farmidesse jõudnud seakatk Pärnumaa seakasvatajaid?

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Foto on illustreeriv.
Sead. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Veterinaar- ja toiduameti Pärnumaa veterinaarkeskuse juhataja Raivo Mogilnõi ütles, et seakatku jõudmine Viljandi- ja Valgamaa farmidesse tähendab Pärnumaa seakasvatajatele seda, et jätkuvalt tuleb järgida varem kehtestatud bioohutusnõudeid.

„Viljandi- ja Valgamaal on katku farmi toonud inimesed. Väga oluline on bioohutusmeetmetest kinni pidada, et loomi taudi eest kaitsta,“ märkis Mogilnõi.

Pärnumaal on sigade Aafrika katk tuvastatud surnud metsseal, mis leiti 22. mail Vändra vallas Rae külas.

Mogilnõi jutu järgi jälgitakse ja kontrollitakse selle piirkonna farme vastavalt haiguskolde ümber kehtestatud ohustatud tsooni ja järelevalvetsooni kitsendustele.

Maaeluminister Urmas Kruuse katkestas puhkuse ja kutsub seoses sigade Aafrika katku esimeste leidudega Eesti seakasvatustes neljapäevaks kokku seakasvatajate erakorralise nõupidamise. Seal tehakse olukorrast ülevaade ja arutatakse edasist tegevuskava.

„Seakatk on Eesti seakasvatussektorit ähvardanud alates eelmise aasta septembrist, kui haigus diagnoositi esmakordselt Hummuli vallast leitud metsseal. Seni oleme suutnud ettevõtjate ja riigi jõupingutuste tulemusel ära hoida selle leviku kodusigadele, kuid naaberriikide kogemusi vaadates on taudi jõudmine farmidesse olnud aja küsimus,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnade järgi tuleb nüüd suunata ettevõtjate ja riigi jõupingutused sellele, et takistada taudi levikut teistesse sigalatesse. „Kehtivaid bioohutusmeetmeid tuleb jälgida täie rangusega, sest see on ainus viis, kuidas hoida ära suurt majanduslikku kahju seakasvatussektorile,“ lisas minister.

Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Leie külas ja Viljandi vallas Ridakülas asuvates ning samale omanikule kuuluvas kahes seafarmis avastati sigade haigestumine 18. juulil, päev hiljem surid esimesed loomad. Kolga-Jaani vallas asuvas farmis on 191 ja Viljandi vallas asuvas farmis 355 siga.

Valgamaal Taheva vallas Koikkülas asuvas ühe koduseaga majapidamises avastati looma haigestumine 16. juulil, kaks päeva hiljem loom suri. 21. juuli hommikul kinnitas veterinaar- ja toiduamet sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi kolmes seafarmis Viljandi- ja Valgamaal.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustavad palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest).

Sigade Aafrika katk on levinud Eesti naaberriikides Lätis ja Leedus, kuid ka Poolas nii mets- kui kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles