Õhupüssist lasti kassi pihta kolm kuuli

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass Mustu on kuulitabamustest nii traumeeritud, et õue enam ei kipu. Selle asemel konutab ta toas kapis.
Kass Mustu on kuulitabamustest nii traumeeritud, et õue enam ei kipu. Selle asemel konutab ta toas kapis. Foto: Mailiis Ollino

Kass Mustut, kes 20. juulil jõudis koju Pärnu Raekülla tavapäratult hilja – kindlaks kujunenud “Aktuaalse kaamera” algusaja asemel pärast südaööd –, oli tabanud kolm kuuli.

Lemmiklooma omanik, veekalkvel silmadega Aire, kes viis päeva pärast kurba sündmust oli valmis oma läbielamistest juttu tegema, rääkis Pärnu Postimehele, et arvatavasti õhupüssist lastud kuulid kassi keres on fikseeritud Tervexi loomakliinikus tehtud röntgenipiltidel.

Tuli loiult

Aire ei osanud esialgu midagi kahtlustada, olgugi et Mustu ei käinud pühapäeval, 19. juulil kodus söömas ega tulnud kutsumise pealegi koju. “Ta tuli pärast südaööd ja oli väga loid,” meenutas murelik naine. “Alles hommikul märkasin trepil vererada.”

Aire ei seostanud verist treppi kassiga, sest lemmik sõi natuke ja läks magama. Peale selle ei käitunud Mustu tavatult. Veel vähem oskas Aire luua seoseid, kui ta päev varem koduaias rohides laske kuulis.

Aire naabrid, kes pühapäeval hoovis grillisid, kuulsid samuti, et ühel Kopli tänava kruntidest lastakse püssist. “Naabrid arvavad, et lasti õhupüssi,” selgitas Mustu perenaine. “Need plaksud on ju sellise spetsiifilise kõlaga.”

Aire naabri Pille sõnutsi olla tema 19. juulil lastega hoovis olnud tütar tõesti laske kuulnud.

Aire on veendunud, et just nendest laskudest said Mustu terviseprobleemid alguse. “Pärast seda, kui kass ei olnud kolm päeva söönud, pöördusin kliinikusse, et teha kindlaks, mis tal viga on,” jätkas ta. “Kartsin, et ta on söönud sisse mõne mürgitatud hiire või midagi taolist, sest ta ei söönud enam midagi, isegi oma lemmiktoitu mitte.”

Kolm kuuli keres

Tervexi kliinikus tehti kümneaastasest Mustust röntgenipilt, millelt on näha, et kassi keres on kolm õhupüssikuuli: üks rinna- ja kaks kõhuõõnes.

“Järelikult kukkus kass pärast esimest lasku pikali ja seejärel lasti teda veel kõhtu,” lausus nukker naine, suutmata enam pisaraid tagasi hoida.

Aire selgitas, et kuule ei saanud kassi organismist välja opereerida, kuna see näis esiti liiga ohtlik: üks kuulidest on põrnale väga lähedal. Seetõttu tehti veel üks röntgenuuring, sedapuhku kontrastainega.

“Selgus, et õnneks ei ole kuul põrna juures nii, et see oleks eluohtlik,” ütles Aire. Lisades, et Mustu raviarsti sõnade kohaselt võivad kuulid looma organismi jääda. Olulisim on, et kass hakkaks sööma.

Selgitamaks välja, miks kass ei söö, võeti talt vereproov. “Arst pidas võimalikuks, et võib-olla on maks haige,” rääkis Aire. “Ise arvan, et ta on väga suures stressis, sest näiteks õue kardab ta minna.” Peale selle olevat Mustu endistviisi loid ja kaalust palju alla võtnud.

Tegi politseisse avalduse

Aire on teinud politseisse avalduse ja loodab, et pahategijad selgitatakse välja. “Kuigi ma kahtlen, et nendelt joodikutelt ja mine sa tea, võib-olla koguni narkomaanidelt, kes selles Kopli tänava hoones tihti kogunevad ja pidu peavad, selgust tuleb,” jäi loomaomanik pessimistlikuks. Küll on ta seda meelt, et sellistest pahategudest tuleb avalikult rääkida: kas või selleks, et inimesi hoiatada.

“Need ei ole inimesed, kes nii teevad,” lausus Aire veendunult. “Arvan, et samad isikud on varemgi kassidele liiga teinud.”

Aire jutu järgi käib hoones, kus kogunevad inimesed, kes tema kahtluse kohaselt Mustut lasid, tihti tohutu joomine, räuskamine ja ropendamine. “Hommikul alustavad ja nõnda hilisööni välja,” rääkis ta. “Väga kummaline seltskond.”

Aire meenutas, et äsjane vahejuhtum Mustuga ei olnud esimene kord, kui tema lemmikule liiga tehti: ligemale kümme aastat tagasi oli ta peres isane kass, kelle selgroog löödi labidaga katki.

Võitlevad lõpuni

“Kui on nii, et opereerida ei saa ja kass sööma ei hakka, ei saa looma piinata,” sõnas naine vesist pilku maha suunates. “Siis tuleb teha see viimane süst.”

Samal ajal on nii Aire kui Mustu raviarst seda meelt, et kassi elu eest tuleb võidelda nii kaua kui võimalik.

“Arst loodab, et kassi maks on terve, sest ta sõi lusikatäie lõhekonservi,” nentis Aire läinud nädala lõpul, kui Mustu veel loomakliinikus elu eest võitles. Peale selle jõi kiisu vett.

Praegu on möödunud laupäevani tilgutite all olnud Mustu kodusel ravil. Tõsi, tema seisund on seniajani raske. Kass on juhtunust ikka veel traumeeritud ja tugevate valuvaigistite mõju all. Ta sööb väga vähe, sedagi kõrvalise abiga.

“Võtame praegu päeva korraga,” sõnas Aire. Ta lisas, et manustab Mustule iga päev nelja ravimit. Mõne päeva jooksul peaks selguma, kas kass jääb elama. “Tegelikult on lootus väga väike,” tõdes Aire ja pühkis käeseljaga pisaraid.

Lääne politseiprefektuur on algatanud juhtunu kohta kriminaalmenetluse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles