Tähistatakse Koidula kooli esimese kodu sünnipäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse Vanalinna põhikooli hoones Pärnus Nikolai tänaval on varem asunud mitu eri nimetusega kooli.
Praeguse Vanalinna põhikooli hoones Pärnus Nikolai tänaval on varem asunud mitu eri nimetusega kooli. Foto: Ants Liigus

Sel pühapäeval tähistatakse praeguses Pärnu Vanalinna põhikooli majas kunagise Koidula kooli esimese kodu 113. aastapäeva.

Legendaarselt Liivimaa arhitektilt August Reinbergilt on Eestis kolm väärikat teost, mis kõik riiklikud ehitusmälestised. Need on kunagine Maapanga hoone Estonia teatri vastas Tallinnas, Mooste mõis Lõuna-Eestis ja Pärnu tütarlaste gümnaasiumi imposantne maja Nikolai tänaval. Viimasena mainitu valmis 1902. aastal ja alates 2002. aastast, mil selles koolimajas õppinud ja õpetanud tuhatkond pärnakat kodukooli 100 aasta juubelit tähistasid, on igal augusti esimesel pühapäeval olnud kooli aula ja õu tulvil vilistlasi, vahendas Mark Soosaar.

Soosaare jutu järgi on pea alati kohal õed Kadri ja Anne Erm, kelle isa Jüri Erm kirjutas end Pärnu kultuurilukku Koidula kooli esimese direktorina ja ema Ilse Erm erakordse emakeeleõpetajana. Anne ja Kadri kasvasid üles maja lõunatiivas, kus asus direktori korter. Sagedased külalised on muusikud Pille Lill, Taivo Sillari, Andrus ja Kai Kallastu. 

Rahvusvahelise tasemega pianist Arbo Valdma saadab tavaliselt koolimaja sünnipäevale noori idamaiseid klaverivirtuoose, sest oma meistrikursustelt raekojas ei saa rahvusvaheline tipp-pianist ise sekunditki puududa.

Andrus Kallastu esitleb noorte muusikaprojekti "Me ehitame linna", Arbo Valdma õpilased mängivad tehniliselt keerukat klassikat ja Mark Soosaar näitab oma seni avaldamata filme. 

Külalistel palutakse kaasa võtta püsililli istutamiseks kooli aeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles