Spaa valikul tasub teha põhjalikku eeltööd

, terviseteaduse magister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja renoveeritud Estonia pakub nii heaolu- kui ka ravispaateenuseid.
Äsja renoveeritud Estonia pakub nii heaolu- kui ka ravispaateenuseid. Foto: Ants Liigus

Heaoluteenused on maailmas kõige kiiremini arenev ja suurem tööstusharu: 2014. aasta Flash Eurobarometeri eurooplaste turismi eelistuste raportis selgus, et 13 protsenti puhkuse planeerijatest valis sihtkohta heaolu-, tervise- või spaateenuste järgi.

Eestis on üle 30 spaahotelli, millest ligikaudu pool on ravispaad. Osutatavad tervise- või raviteenused sõltuvad spaa liigist. Spaa ja meditsiini valdkonnas lähtutakse põhimõttest, et ennetamine on parim ravi.

Spaateraapiat on rakendatud krooniliste haiguste korral ravi toetava meetodina. Välismaal on spaateenustena arendatud tervisepakette, näiteks kaalulangetamiseks, unehäirete raviks ja läbipõlemise ennetamiseks; operatsiooni- ja haigusjärgse, pea- ja seljavalu, elustiili, kroonilise valu jne jaoks. Sellised paketid kestavad neli kuni kuus päeva ja klient on spetsialistide hoole all.

Kuidas valida spaad?

Spaa veeprotseduuride toime põhineb laias laastus vee mineraalisisaldusel ja temperatuuril. Spaa ja füsioteraapia kombineeritud teenuste eesmärk on krooniliste haigustega inimeste valu leevendada, liikumisvõimet parandada, terviseteadlikkust tõsta ja üldist elukvaliteeti parandada.

Esmalt tuleks selgeks teha eesmärk: kas soov on lihtsalt lõõgastuda, veeta puhkust või tähtpäeva, nautida iluprotseduure või on mõni terviseprobleem; kas teenust kasutatakse üksi või koos pere või seltskonnaga, kas tahetakse ühekordset või regulaarset spaakülastust. Meditsiinilise probleemi ja krooniliste haiguste korral tasuks enne spaa külastust konsulteerida oma raviarstiga.

Kui eesmärk on selge, tasub uurida teenuseid. Võrrelge spaade teenuseid, hindu, kvaliteeti. Kui midagi on liiga odav, siis uurige, mille arvelt see tuleb. Spaade peamised teenused on massaažid, aroomiteraapia, kuuma kivi teraapia, iluprotseduurid (näo-, kehahooldus), akupunktuur või akupressuur, veeprotseduurid jne.

Spaasid on eri liike

Heaoluspaa teenused on keskendunud tervisele, fitnessile, energia taastamisele ja lõõgastusele. Valikus võivad olla jooga, pilates, lõõgastus- ja veeprotseduurid. Raviteenuseid ei pakuta. Programmid on keskendunud kindlale eesmärgile, võimalik on saavutada püsivaid elustiilimuudatusi. See sobib ühiskülastuseks.

Mõni eelistab spaas olla mitu päeva koos ööbimisega, mõnel juhul ongi sätestatud miinimumperioodi nõue, näiteks kaks-kolm ööd, kuid on ka päevaspaa võimalus.

Kuurortspaa pakub lõõgastust koos puhkusega. Spaateenustega saab nautida vabaajaharrastusi. See on suurepärane valik pereliikmete või kaaslastega puhkuseks, kus üks soovib lõõgastusprotseduure ja teine saab samal ajal osaleda vabaajategevustes.

Päevaspaa eesmärk on lõõgastus ja hoolitsus. Päevaspaasse minnakse üheks-kaheks protseduuriks, külastuse kestus on tavaliselt üks-kaks tundi. Sagedasemad on iluteenused (maniküür, pediküür, näohoolitsused) ja massaaž. Võrreldes teiste spaadega võivad pind ja ruumid olla väiksemad, kuid hind on madalam, sest ei pea ööbima.

Ravispaa ehk medispaa omab Eestis terviseameti tegevusluba haiglavälise eriarstiabi osutamiseks. Pakutakse taastus- ja kuurortravi ning traditsioonilisi spaateenuseid. Nimekirjast võib leida toitumisnõustamist, akupunktuuri, holistilisi teraapiaid.

Medispaa on kombinatsioon kliinikust ja päevaspaast. Välismaal võib teenuste nimekirjast leida arsti supervisioonil sooritatavaid iluprotseduure, näiteks naha keemiline või mikrokoorimine, täitesüstid (Botox), laserravi jne. Medispaad pakuvad haiglatega võrreldes suuremat mugavust ja luksust.

Info kogumine

Lugege spaade kodulehekülgi, vajadusel helistage spaasse, uurige kodukorda ja terapeutide kvalifikatsiooni, milliseid tooteid ja aparatuuri kasutatakse iluprotseduuridel (tehnika on kallis, aga uuem on tervisele ohutum ja valutum), mitu korda on vaja protseduuri läbida tulemuste saavutamiseks, tuttavate spaakogemusi. Enne broneeringu tegemist võib paluda spaaruume vaadata, võimalusel broneerige aeg kohapeal, et veenduda, kas spaa vastab teie ootustele.

Kui soovite vaikust ja rahu, uurige, milline klientuur spaas sagedamini liigub. Võib-olla ei leia te spaas, mida külastatakse väiksemate lastega, soovitud rahu.

Oluline võib olla asukoht. Kas spaa peaks olema teie lähiümbruses, millises keskkonnas, millise infrastruktuuriga.

Puhtus ja hügieenireeglite täitmine on tähtsad. Teada on, et niiske ja soe keskkond on meeltmööda seentele ja bakteritele, mittesteriilsete tarvikutega võivad levida vere kaudu edasi kanduvad infektsioonid.

Võimalusel vaadake üle, milline näeb välja vesi, uurige, kas massaažis või iluprotseduuridel vahetatakse käterätte iga kliendi järel, kuidas puhastatakse maniküüri- või pediküüritarbeid või kas on võimalik tulla oma tarvetega.

Välismaal veenduge, et meditsiinilistel protseduuridel kasutatakse ühekordseid nõelu (nõelravi, ilusüstid) jne.

Koostage kodus nimekiri, millest enne protseduuri spaaterapeuti informeerida: võimalikud terviseprobleemid; rasedus; allergiad; varasemad negatiivsed kogemused, mida soovite vältida jne. Vajadusel esitage küsimusi protseduuride, tulemuse säilitamise jne kohta.

Kuidas saavutada hea spaakogemus?

Spaaekspert Anitra Brown annab soovitusi, mida jälgida:

* Spaaterapeut on professionaalne.

* Spaahoolitsus algab broneeritud ajal. Terapeut peseb käsi enne protseduuri sooritamist.

* Sessiooni ajal ei peaks terapeut liigselt rääkima, eriti eraasju, vaid andma lühidalt töösse puutuvaid selgitusi. Reeglina on klient tulnud spaasse lõõgastuma ja puhkama ning pidev rääkimine ei võimalda seda.

* Massaaži ajal sooritatava surve tugevus peab olema kliendile vastuvõetav. Kui klient kurdab valu, tuleb sellega arvestada.

* Protseduuri ajal on terapeut kogu aeg kliendi juures, klienti ei jäeta üksi. See on seotud kliendi turvalisusega.

* Terapeut võib esitada küsimusi koduse nahahoolitsuse kohta, kuid ei tohi survestada klienti ostma spaas pakutavaid tooteid, kui klient seda ei soovi.

* Kliendil peab olema võimalus esitada küsimusi enne protseduuri, selle ajal ja pärast seda.

* Enne aja broneerimist on kliendil võimalus tutvuda spaateenuste ja keskkonnaga.

Ksenia Zheltoukhova ja Stephen Bevani 2011. aastal koostatud aruande „Töövõimeline Eesti? Luu- ja lihaskonna vaevused ning Eesti tööturg” järgi vähendavad luu- ja lihaskonnavaevused vähemalt poolte töötajate töövõimet Eestis, mille tõttu tekib aastas peaaegu 400 miljonit eurot kaudseid kulusid.

Pea- ja seljavalud on maailmas sagedane arsti juurde pöördumise põhjus tööealiste inimeste seas.

Järgnev spaapakettide kirjeldus annab sagedaste selja- või peavaludega klientidele ülevaate, mida võib välismaa spaapakettidest leida, ja ideid kodumaa spaadesse rakendamiseks.

Seljatervise toetamine

Paketid on keskendunud kas seljavalude ennetusele ehk terve selja hoidmisele või ravile. Alaseljavalu ei ole alati võimalik ennetada (vananemist ei saa vältida), kuid vähendada saab alaseljavalude negatiivset mõju inimesele. Tervisliku elustiili, tööergonoomika ja sellealane nõustamine aitab sellele kaasa.

Alaseljavalude ravis kasutatakse ravimeid, füsioteraapiat, ravivõimlemist, klientide nõustamist, massaaži, nn seljakooli, rühmateraapiat, kognitiiv-käitumuslikku teraapiat, manuaalteraapiat. Paljudes Euroopa riikides määravad arstid luu- ja lihaskonna probleemide korral, mille alla kuulub krooniline alaseljavalu, balneoteraapia ja spaateraapia.

Balneoteraapia tähendab ravivanne mineraaliderikka veega, kus veetemperatuur on vähemalt 20 kraadi ja vee mineraalisisaldus 1 g/l. Spaateraapia all mõeldakse füsioteraapiaprotseduure spaakuurordis.

Spaateraapiat on rakendatud eraldi ja koos ravivõimlemise, füsioteraapia, klientide seljavalude alase teadlikkuse tõstmise, massaaži, mudaravi ja süsihappegaasi ravivannidega.

Välismaa seljaravi pakettidest leiab veel vesivõimlemise, akupunktuuri, ujumise, meditatsiooni, kinesioloogia, jooga, individuaalse psühhoteraapia, laserravi, TENSi (transkutaanne elektriline närvistimulatsioon), kinesioteipimise jne.

Peavalu ennetamine

Elukvaliteeti mõjutavad sagedased ja kroonilised peavalud. Migreeni esineb maailmas 10 protsendil, pingepeavalu on kogenud elu jooksul umbes 80 protsenti inimestest.

European Headache Federationi peavalu ravijuhendi (2007) järgi on mittemedikamentoossetest meetoditest efektiivsed järgmised teenused:

* nõustamine peavalu olemusest, põhjustest, ravivõimalustest, võimalikest migreeni teket vallandavatest teguritest, elustiilist;

* füsioteraapia;

* tööasendi korrigeerimine, kodused võimlemisharjutused;

* biotagasiside meetod, relaksatsiooniteraapia;

* kognitiiv-käitumuslik teraapia;

nõelravi;

* paikne jaheda kasutamine;

* lõõgastumine, aja maha võtmine, massaaž või soe vann;

* stressi juhtimise meetodid – hingamis- või relaksatsiooniharjutused, meditatsioon, jooga, muusikateraapia vms;

regulaarne liikumine.

Peavalupaketid välismaa spaades sisaldavad veel traditsioonilist Hiina meditsiini (TCM), loodusravi, toitumissoovitusi, refleksoloogiat, külma kivi teraapiat, aroomiteraapiat, akupressuuri, kinesioteipimist jne.

Spaades saab keskenduda oma tervisele ja heaolule, saavutada sisemist tasakaalu ja selgust ning taastada tervist. Soovi korral leiab igaüks midagi enda jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles