Karmo Tüür: Venemaa sõbrad ja vaenlased 2015

Karmo Tüür
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Keda te tajute oma sõbra ja vaenlasena? Vastus sellele küsimusele ei räägi üksnes meie endi kohta, vaid määratleb suuresti meie olemist. Paratamatult kujundame end selle kaudu, kes ”meie“ oleme ja kes me ei ole mitte, kellega sõbrustame ja samastume ning kellega oleme vaenlased ja vastandume.

Venemaa üks juhtivamaid arvamusuuringute firmasid Levada keskus on aastaid küsinud venemaalaste käest, missuguseid riike nood tajuvad sõbralike või vaenulikena. Selle pildi jälgimine räägib nii mõndagi.

Tõsi küll, tuleb arvesse võtta paari asja. Esiteks – enamik venemaalasi ei käi välismaal. Isegi teoreetiliselt on see võimalus vaid 18 protsendil ehk neil, kellel on välispass. Nüüdse majandusliku ja poliitilise kriisi ajal on neistki paljudel suisa keelatud välismaale sõita, eriti veel pahatahtlikesse lääneriikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles