Tauditõrje komisjon soovitab metssigade arvukust radikaalselt vähendada

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead
Metssead Foto: Ove Maidla

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega koduseafarmides kogunes täna veterinaar- ja toiduametis riiklik loomatauditõrje komisjon, kus põhiteemana arutati metssigade populatsiooni vähendamise viise. Komisjon jõudis üksmeelele, et konkreetsed meetmed tuleb kokku leppida ekspertidega ja hakata neid kohe ellu viima.

„Näeme, et piirkonnad, kus taudi on diagnoositud metssigadel ja koduseafarmides, kattuvad täielikult. Ehk nakatunud farmide läheduses on olnud taudileiud metssigadel, need on piirkonnad, kus ulukiseire andmetel on metssigade asustus Eestis kõige tihedam, seega: eeldatavasti on seal viiruse kontsentratsioon metsas kõige suurem,“ ütles komisjoni esimees, veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. „Seepärast tuleb kiiremas korras leida lahendused metssigade arvukuse radikaalseks vähendamiseks.“

Pärtel andis koosolekul komisjoni liikmetele ülevaate taudi leviku hetkeolukorrast ja seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetest. Arutuse all oli ametkondade vaheline koostöö taudikollete likvideerimisel, taudi tõkestamine nii mets- kui kodusigade hulgas, metssigade arvukuse piiramine, küttimisviiside, lisasöötmise ja kütitud loomade realiseerimisega seotud riskid.

„Komisjoni järgmine istung toimub siis, kui keskkonnaministeeriumil on konkreetsed ettepanekud selleks, et metssigade arvukust oluliselt vähendada,“ lisas Pärtel.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati eelmise aasta suvel pärast sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad veterinaar- ja toiduameti, veterinaar- ja toidulaboratooriumi esindajad, politsei- ja piirvalveameti ja päästeameti esindajad. Kuna taud on diagnoositud nii mets- kui kodusigadel, kaasati komisjoni keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti esindajad. Komisjoni tööd juhib Ago Pärtel.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamises. Praeguseks on sigade Aafrika katku leitud kaheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Virumaal.

Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima bioohutusmeetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles