Liiklus muutub iga tunniga tihedamaks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kell 16 Karusselli tänava lõpus.
Eile kell 16 Karusselli tänava lõpus. Foto: Urmas Luik

Pärnu linna liiklus muutub iga tunniga järjest tihedamaks, politsei ja linnavalitsus soovitavad auto koju jätta või kui masinaga sõitmine on hädavajalik, varuda kannatlikkust ja olla üksteise suhtes viisakad.

Linnaliikluse põhiprobleem Weekend Festivali ajal on tuhanded külalised, kes ööbimispaika või parkimiskohta otsivad. Neile on kohalikud ja eriti ühesuunalised tänavad harjumatud. Näiteks võis eile hommikul Kuninga tänaval näha kaht vanemat helkurvestidega soomlast, kes ühesuunalisel sõiduteel üritasid jalgratastega sõita.

Hommikul varakult tööle

Pärnumaalastel, kes hommikul autoga tööle tulevad, tasub varakult hõivata tasuta parkimiskoht Kesklinna silla mõlemal pool otsas, Lai 10 parklas või mujal. Linna parkimisreeglid on endised: kesklinnas on parkimine tasuline 8–18, Vana turu juures 8–14. Laupäeval ja pühapäeval on kesklinnas ja turu juures parkimine tasuta, reedel tuleb tasulisel ajal klaasi taha parkimise algusaeg jätta, kui soovite kuni tund aega tasuta parkida.

Hea tasuta parkimiskoht on Port Arturi jõeäärne Lai 10 parkla, kuhu peaks mahtuma 360 autot. Ettevõte ei muutnud seda tasuliseks ka festivali ajal. Paraku teavad seda ja Port Artur 2st politseimaja pool asuvat tasuta parklat (70 kohta) paljud ja eile keskpäeval oli seal vaid mõni vaba koht.

Samuti oli üsna tihedalt täis poekülalistele mõeldud Port Artur 2st Pika tänava poole jääv munakiviparkla, kus parkimiskellaga võib tund aega tasuta parkida.

Teatriesisel platsil võib kuni kolm tundi tasuta parkida, kui parkimise algusaja fikseerite, ent sealgi ei pruugi vabu kohti leiduda.

Kes tahab autot valvega katuse alla jätta, võib selle panna Port Arturi parkimismajja, kus päevapilet maksab 12 ja nelja päeva pilet 27 eurot. Parkimist korraldava EuroPargi juhi Lauri Kasperi andmetel oli eile kella 16ks parkimismajja jäetud veerandsada autot, neist enamik mitme päeva piletiga.

Tervise Paradiisi, Rannahotelli ja teistesse EuroPargi hallatavatesse parklatesse ei tasu võõrastel trügida. Kasperi sõnade kohaselt on hotellikülastajad need kohad juba hõivanud.

Weekend Festivali parkimist korraldab Barking, millel on Pärnus festivali ajal kolm lahtist valvega parklat. Suurim neist asub Decora poe kõrval Laia tänava ääres ja mahutab ligi 600 autot. Piiramatu ajaga ühekordne sisenemine Barkingu parklatesse maksab viis, mitmekordne kümme eurot.

Decora juures parkimist korraldava Priit Evarti teatel parkis eile kell 16 nende juures ligi 30 autot. Esimesed Läti, Leedu ja Saksamaa numbrimärkidega masinad tulid kell 11.

Tammsaare puiesteel on liiklus muudetud

Eile oli Pärnu liiklus veel võrdlemisi rahulik. Kell 9 pandi kinni Tammsaare puiestee merepoolsed sõidurajad ja muudeti liiklus linnapoolsetel sõiduradadel kahesuunaliseks. Ühtlasi keelati seal peatumine ja parkimine.

Kui hommikul parkis keelatud kohas veel kümmekond autot, siis keskpäevaks oli neid jäänud neli. Kes ei taha, et tema auto teisaldataks, peaks masina Tammsaare puiesteelt kiiresti ära viima. Samuti tasub teed anda Tammsaare puiestee äärsete majade hoovi vasakpööret tegevatele autodele, muidu tekib tänaval ummik.

“Olge viisakad. Laske inimestel üle tänava kõndida, lähtuge liigeldes tervest mõistusest,” sõnas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Karin Õunap. “Piiratud liiklusega alasse jäävate hotellide ja ettevõtete, näiteks Tervise Paradiisi juurde võib endiselt sõita, lihtsalt öelge seda reguleerijale.”

Eile hommikul kehtestati liikumispiirangud alale, mis jääb Suvituse tänavast ja Tammsaare puiesteest (Supeluse ja Kanali tänava vahel) mere poole. Sinna pääsevad ühissõidukid, mille graafikuid ja peatusi pole muudetud, kohalikud elanikud ja ettevõtete külastajad.

Pärnumaa ühistranspordikeskuse juhataja Andrus Kärpuki sõnade kohaselt polnud eile pärastlõunal tõrkeid ühistranspordis tekkinud. Kärpuk avaldas lootust, et suuri tõrkeid ei tulegi, samal ajal on keeruline prognoosida, kas Tammsaare puiesteel piiratud liiklusega tänavalõigul teed ületavad jalakäijad hakkavad busse takistama või ei.

Festivali ajal sõidab kaks uut kommertsliini. Maxima buss viib 15–20.15 Hedoni eest Maxima XXX poeni ja toob tagasi, Weekend Festivali buss sõidab 12–6 festivali sissepääsu ja Papiniidu silla juures asuva telklaagri vahet.

Ranna rajoonis on autouputus

Kella 14 paiku hakkasid parkivad autod tasapisi ummistama tänavaid, mis jäävad Tammsaare puiesteest kesklinna poole: Aia, Karusselli, Aisa. Olukorraga tutvunud linnavalitsuse liiklusspetsialist Toomas Tammela ütles, et vajadusel on linnavalitsus valmis parkimist operatiivselt piirama. Esimesena teisaldati ühe leeduka auto, mis viidi Metsa 15 (Perona Bowlingu juures) asuvasse parklasse.

Kella 16ks oli politsei kogu linnas teisaldanud viis sõidukit. Kes avastab, et tema masin on ära viidud, peaks helistama telefonil 444 6410.

Mõni huviline on leidnud, et tore oleks festivali merelt jälgida. Politsei- ja piirivalveamet saatis sinna piirivalvelaeva 112-Valve, mis jälgib merel turvalisust.

“Kui on olemas päästevarustus, kapten on kaine ja ujumisalasse ei kiputa, pole probleemi,” ütles Lääne prefektuuri kommunikatsioonijuht Heiko Leesment. “Suplusala valvab festivali turvafirma.”

Eile õhtupoolikul olid veel jalakäijatele kõndimiseks avatud Kaarli ja Papli tänav, mööda festivalialaga piirnevat Kaarli tänavat jalutas katkematu rahvamass. Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku sõnade kohaselt lubasid festivalikorraldajad need peagi kõrvalistele isikutele jalutamiseks sulgeda.

Side tänava äärde jääva Papli 16 elanikud kasutasid võimalust ja avasid õues kodukohviku, kus pakutakse teed, kohvi, pirukaid, kooki. “Oleme avatud seni, kuni viitsime või kui asjad on otsas,” lausus kohviku pidaja Liisbet Suursild.

Autode rivi enne Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmikku ulatus kella 16ks Voorimehe tänavani. Kõige suuremat rahvamassi oodatakse täna 19–20 paiku, mil Tallinnas tööpäeva lõpetanud kohale jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles