Sindi kooli sümbol saeti pooleks

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14. augustil tehtud foto on viimane jäädvustus Sindi kooli sümbolist.
14. augustil tehtud foto on viimane jäädvustus Sindi kooli sümbolist. Foto: Marko Šorin

Ööl vastu esmaspäeva töötati Sindi kooli ees usinalt: saag tegi kauni punase vahtra tüvve sisenedes siuh ja siuh, tööriistast hoidmas sõgeda inimese kuri käsi.

Tuleb tõdeda, et saemeest (või oli neid lausa kollektiiv?) saatis edu, sest esmaspäeva hommikul lebas õnnetu vaher juba kooliesisel murulapil. Varem puud ümbritsenud kauni ringja lillepeenra keskelt turritas välja vaid ligemale meetrikõrgune tüvi.

Hoolimata sellest, et töö teeb õndsaks, liiati füüsiline mehine saagimine, võib arvata, et öötöö ajal õndsalt maganud linlastele tehtu kasuks ei tulnud. Sintlased, ammugi Sindi gümnaasiumi õpilased ja vilistlased, on sae välgutaja peale maruvihased.

Väärkoheldud puu oli koolirahvale ja kogukonnale, kes hävitamise asemel peavad lugu mälestustest ja vaimsetest väärtustest, märgilise tähendusega. “See oli Sindi kooli sümbol ja ühtlasi meie klassi puu,” lausus pahateo pärast nördinud Siim, kes oli 13 aasta eest vastse esimese klassi õpilasena üks puu istutajatest. “Väga kahju on. Lootsin, et saan minna pensionärina kepi najal selle puu juurde sõpradega kooliaega meenutama.”

Noormees lisas, et vaher, mille kasvamist ta kogu kooliaja kõrvalt nägi, oli jõudnud 13 aastaga juba üsna suureks sirguda. Seetõttu on tal puu õnnetust lõpust eriti kahju.

“Kogu meie klass on väga vihane,” kinnitas Siim.

 Sindi linnapea Marko Šorini hinnangul on sümboli mahasaagimine minek kogukonna vastu. Meer lisas, et vähemasti temale pole pahategija isik veel teada. Küll avaldas ta kahtlust, et saagimine oli meeleavaldus peagi algava kooliaasta vastu.

Tõepoolest, kui uskuda üht kohalikku noormeest, võis Šorini oletusel tõepõhi all olla. “Samal ööl, kui puu maha saeti, on kooli seinale kirjutatud jailhouse (vangimaja – L. H.),” sõnas noor sintlane, kes pidas võimalikuks, et saemehed võtsid töise öö ette isevärki naljasoone tõttu. Aga pole ilmvõimatu, et puu saeti maha protestiks selle vastu, et september pole enam kaugel ja õige pea tuleb taas “karistust kandma” hakata. Mis sest, et pigem on seadusrikkumistel kombeks paharette vangimajja viia. Varem või hiljem.

Noormees lisas, et info levib väikelinnas kiiresti, mistõttu seatembuga hakkama saanud kurjamid on talle teada. “Paljud Sindis juba teavad, kes seda tegi,” oli ta veendunud. Seega on lootust, et puulangetajatele jõuab jälile ka politsei – kuulu järgi langes politseimajagi ööl vastu esmaspäeva pahategijate ohvriks.

“Samal öösel, kui puud saeti, visati Sindi politseimajal kaks akent sisse,” teadis Sindi kooli vilistlane, punase vahtra üks istutajaist kuraditosina aasta eest.

Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Graki sõnade kohaselt on nii puusaagimise kui Sindi politseijaoskonna akende lõhkumise osas käimas väärteomenetlus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb varavastast süütegu väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu. “Sellise teo toimepanijat karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut või arestiga,” sõnas ta.

Grak kinnitas, et politsei tegeleb aktiivselt teo toimepanijate väljaselgitamisega. Ta lisas, et kui keegi sattus juhtunu tunnistajaks või omab infot, mis võib aidata kaasa juhtumite lahendamisele, ootab seda Pärnu politseijaoskonna menetlusteenistus telefonil 444 6577 või Lääne prefektuuri vihjemeilil laane.vihje@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles