Vändra ja Juurikaru kool korraldasid looduskonverentsi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra gümnaasium.
Vändra gümnaasium. Foto: Urmas Luik

Vändra gümnaasium ja Juurikaru põhikool viisid oma 5.-9. klasside õpilased loodusõpetuse, bioloogia- ja geograafiatundi pidama Soomaa rabasse, Matsalu linnuriiki, Lahemaa rahvuspargi loodusesse ja Võrtsjärve äärde.

Eile toimus Vändra gümnaasiumis keskkonnateemaline õpilaskonverents, mis võttis kokku kahe kooli ühisprojekti „Õuesõpe Eesti ökosüsteemide tundmaõppimiseks: mets, soo, järv ja meri” tulemused.

Projekti vedanud õpetajad Riina Sikkal ja Hille Arumäe panid kokku tegevuskava, mille käigus toimus mõlema kooli 5.-9. klasside õppetöö neljas loodushariduskeskuses: Soomaal, Matsalus, Lahemaal Sagadis ja Võrtsjärvel.

Õppekäike kajastasid koolinoored Vändra gümnaasiumi kodulehel avatud blogis, mis iga päev täienes õpilaste muljete ja fotodega.

Nii pakkusid noortele elamuse Sagadis teele ette jäänud põder ja Soomaal kopra näritud puud, mikroskoobiga vaadati herilast ja liivateri või uuriti Võrtsjärve ääres muda. Mõni nägi esimest korda rabalaukaid ja kärbseseent või maitses jõhvikaid.

Konverentsile olid tulnud projekti toetanud keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) juhatuse liige Kalev Aun ja Piia Eller KIKi Pärnumaa esindusest.

Konverentsi juhatasid sisse laulurästa laul ja Hanna Valk parmupillil. Järgnesid slaidiesitlused ja õpilaste ettekanded sellest, mida õppekäikudel kohati ja teada saadi. Sama kajastasid aulasse üles pandud stendid.

Õppekäikudel tehtud fotod osalesid konkursil, mille oma jäädvustustega konnast ja huulheinast võitis 8.a klassi õpilane Liina Jürisoo. Asjalike ja usinalt esitatud küsimuste eest õppekäikudel pälvis parima õuesõppija tiitli Kabriel Pusi 5.a klassist.

Ettekannete järel toimus viktoriin, mille küsimused polnud esitatud õpikuteksti, vaid õppekäikudel nähtu kohta. 5.-6. klasside arvestuses tuli võitjaks Vändra gümnaasiumi 5.b meeskond Sille Sempelson, Kertu Sumre ja Rihard Orav. 7.-9. klasside arvestuses võitsid viktoriini Vändra gümnaasiumi 8.b-d esindanud Siim Oselein, Raul Stokkeby ja Rauno Kimmel. Auhinnaks olid loodusraamatud.

Vändra gümnaasiumi õppealajuhataja Tiina Käärmanni kinnitust mööda oli projekti mõte teha loodus- ja geograafiaainete õuesõppe tunnid põnevamalt, kui veeta need kooliaias väliklassis.

“Eesmärk oli viia lapsed loodusesse vaatama neid kohti, kuhu nad muidu võib-olla elu sees ei satu. Ja seda tasuta, koolipäeval,” lausus Käärmann.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles