IN Graafika festival täitis Pärnu eripalgeliste näitustega

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anu Jürisson

Kanadalane Kenneth Laing Herdy riputas Katlamaja õuele üles fotod Põhja-Ameerika põlisrahvast lakota indiaanlastest, maalis nende peale musta ja punase värviga uued pildid ja pani seejärel pildid põlema – nii nagu Hispaania maadeavastaja Hernan Cortez olevat Ameerika pinnal randudes põletanud ära laevad ja öelnud meestele, et neil on kaks võimalust: see maa vallutada või surma saada.

Samu pilte indiaanlastest ja teistest Ameerika põlistest asukatest – karudest, piisonitest keset ürgset loodust ja vastukaaluks klaaskastis kotkatopisest tänapäevases kodus – võib silmitseda Port Artur 2s näitusel “Ghost Dance / Les miyu taku thehika”.

Kunstnik, kelle vanaema oli lakota, pöörab sellega tähelepanu aastakümneid põlisrahva suhtes toime pandud kultuurilisele genotsiidile, mille käigus lapsed nende perede juurest ära võeti ja internaatkoolidesse pandi, et neid ristiusustada. Neil ei lubatud rääkida oma emakeelt. Herdy kutsus näituse avamisel olnud inimesi tegema endast selle taustal selfie’sid, et ta vangi pandaks – tema väitel ei tohi Kanadas kritiseerida valitsuse tegemisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles