Endla teatriga liituvad Märt Avandi, Meelis Rämmeld ja Kleer Maibaum

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Meelis Rämmeld Endla teatri lavastuses „Midagi tõelist“.
Näitleja Meelis Rämmeld Endla teatri lavastuses „Midagi tõelist“. Foto: Mats Õun

Algaval sügishooajal tutvustab Endla teater mitut uut tulijat. Trupiga liitunud näitleja Meelis Rämmeld tegi esimese rolli endlalasena juba Enn Keerdi 24. juulil esietendunud lavastuses „Midagi tõelist“. Samuti näitetrupi liikmed Kleer Maibaum ja pealinnast tagasi Pärnu jõudnud Märt Avandi alustavad Ingomar Vihmari lavastuse „Tramm nimega Iha“ proovidega.

Sügishooaja esimene uuslavastus esietendub 10. oktoobril, mil lavale jõuab Lõuna-Aafrika päritolu Athol Fugardi draama „Siin elavad inimesed“. Enn Keerdi lavastus räägib meid kõiki painavast hirmust, et elu läheb mööda meid tõeliselt puudutamata ja et me pole kellelegi vajalikud. Nagu eluski pehmendavad loo rõhuvat meeleolu humoorikad situatsioonid, eluterve pöörasus ja absurditunnetus. Lavastuses mängivad Carmen Mikiver, Fatme Helge Leevald, Lauri Mäesepp ja Sander Rebane, teatas Endla turundusjuht Eveli Loorents.

Endla teatri loomingulise juhi Ingomar Vihmari esimese lavastusena jõuab suure saali lavale draamaklassikasse kuuluv „Tramm nimega Iha“ 31. oktoobril. Vihmarile on selle Tennessee Williamsi näidendi keskne telg kirjeldamatu õdedevaheline side, mis kunagi ei katke ja püsib tugevam kui mehe ja naise vaheline suhe.

 „Just naiselikkuse mahasurumine on viinud maailma praegusesse olukorda: hirmust ja vihast tundmatu vastu surutakse toore jõuga alla kõik, mis ei allu süsteemile,“ arvab Vihmar. Ta kinnitab, et lavastus võimaldab vaadata ebaõiglust ja võimu kuritarvitamist nii meeste kui naiste vaatepunktist. Teda käivitab lootus, et teatri kaudu on võimalik sellelt rattalt maha tulla ja kogu meessoo nimel andeks paluda. 

Mängivad Kleer Maibaum, Kati Ong, Märt Avandi, Priit Loog jt.

Lavastaja Laura Mets kogub koos dramaturgi Andra Teedega materjali 21. novembril Küünis esietenduva dokumentaallavastuse „45 339 km2 raba“ tarvis, mis räägib vabast Eestist välismaale elama asunud inimestest. „45 339 km² raba” põhineb lahkunud eestlaste intervjuudel, kellelt uuritakse, kuhu nad läksid, kas ja miks nad mõtlevad Eesti peale, kas nad tulevad tagasi ja on veel Eestile olemas.

Endla avab oma hooaja 6. septembril kostüümidraamaga Pärnu kahe silla jooksul. Koostöös jooksu korraldajatega kutsutakse huvilisi kostüümijooksule, näitlejad astuvad üles kontsertetendusel, ühineda saab teatrimaja ekskursioonidega ja osaleda teatrigalerii näituse avamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles