Juhtkiri: Presidendimäng

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Metsad põlevad, sead surevad, mistõttu ongi paras aeg arutleda selle üle, kellest saab järgmisel aastal Toomas Hendrik Ilvese järel Eesti Vabariigi president. Iroonia irooniaks ja selle teema praeguse tõsiseltvõetavuse üle võib igaüks ise otsustada, kuid kaudsel moel illustreerib väike värelus presidendivalimiste teema ümber Eesti poliitikas toimuvat, suhtumist erakondadesse ja nende väljapaistvatesse isikutesse. Pealegi on presidendi institutsioon, olgugi et täidab peamiselt esindusfunktsiooni, usaldusväärne ja väga hea mainega ning ükski skandaal ja skandaalike pole selle väärikust kaotanud. Pealegi saab taasiseseisvunud Eesti 2016. aastal riigipeaks juba neljanda isiku, kel tuleb päris värvika ja meeldejääva kolmiku järel sama värvikas ning meeldejääv olla.

Uuringufirma TNS Emor avalikustas sel nädalal augusti keskel korraldatud küsitluse tulemused, mille järgi näeksid Eesti elanikud suurima heameelega presidendi ametisse astumas praegust välisministrit Marina Kaljuranda, kellele populaarsuses järgnevad Edgar Savisaar, Siim Kallas ja Indrek Tarand.

Esimese hooga võib tõdeda, et Marina Kaljurannast võiks saada tõepoolest üks hea, armastatud ja juba eos populaarne president. Ei maksa küll seda üle tähtsustada, kuid omajagu märgilise tähendusega oleks see, et Eesti saab viimaks presidendiks naise, kes pealegi pole rangelt võttes etniline eestlane, kelle eestluses samal ajal aga keegi ei kahtle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles