Pärnu ranna hittkoht sulges uksed

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu kuursaalis Eesti suurimat kõrtsi pidav Kuursaali OÜ otsustas sellest nädalavahetusest uksed sulgeda, nädala keskel ei pääsenud kõrtsi sööma juba varem.

Võimalus, et kuursaali üürnik tegevuse lõpetab, püsis õhus nädalaid. Teisipäeval ei tahtnud Kuursaali OÜ omanik ja juhataja Tauno Värk sellest veel rääkida, kolmapäeval öeldi Belkale, et tema laupäevane kontsert jääb ära.

“Neil pidi hoone eksvaldajaga mingi kamm olema, tahavad asju tagasi. Tõenäoliselt ei toimu seal lähiajal midagi,” ütles Belka ehk Ivo Orav. Esineja oli äraütlemisest ebameeldivalt üllatunud ja otsustas laupäevase kontserdi Versuse kohvikusse (Ringi 4) üle viia.

Kord iga pidu saab otsa

Täna pärastlõunal avaldas Kuursaali OÜ oma Facebooki lehel teate, et sellest nädalavahetusest on nad sunnitud uksed sulgema. “Õlu võiks voolata, vorst võiks säriseda, kuid juriidiline koll tõmbas juhtme seinast. Kui oleksime donkihhoted, võtaksime vaevaks võidelda kohtuveskites Eesti suurima võluriga, kuid seda me ei ole,” kirjutas ettevõte.

Pärnu Postimehe küsimustele tund aega hiljem kirjalikult vastates selgitas Värk, et 2012. aasta sügisel alustas Kuursaali OÜ aktsiaseltsiga Pere Restoranid hoonestusõiguse müügiläbirääkimisi. Mere puiestee 22 kinnistu, kus kuursaal asub, kuulub Pärnu linnale, 2001. aastal seadis linnavalitsus sellele 2037. aasta lõpuni 300 000 krooni (19 173 euro) eest tasulise hoonestusõiguse. Hoonestusõiguse omanik on Rein Kilgile kuulunud Pere Restoranid, mis 2013. aasta 22. mail pankrotti läks.

Värgi jutu kohaselt sõlmiti 2013. aasta alguses notariaalselt kinnitatud hoonestusõiguse ostu-müügileping, kuid kohus pani sellele tõkendi. “Tänaseks päevaks ongi konflikti tuum rendilepingu ja müügilepingu täitmises, kompromissini pole osapooled jõudnud,” sõnas Värk.

Paarisajatuhandene üürivõlg

Pere Restoranide pankrotihaldur Anne Tammer ütles, et neil on Kuursaal OÜga kehtiv üürileping, mida ettevõte pole täitnud. 2013. ja 2014. aasta eest on üür maksmata, selle aasta jaanuarist aprillini seda tasuti, kuid hiljem jäeti taas maksmata. Pankrotihaldur on raha kättesaamiseks pöördunud kohtusse.

Facebooki postituses “Eesti suurimaks võluriks” ja “kummituslikuks ja kiuslikuks võluriks” nimetatud Rein Kilgi huve esindab Pere Restoranide pankrotitoimkonnas Kaspar Kokk. Toimetusele on väidetud, et Kilgi kontrolli all on 51 protsenti nõuetest.

Pankrotihaldur ei soovinud seda väidet kommenteerida. Kokk ütles, et tema esindab vist 30 protsenti, aga kindlasti mitte 51 protsenti nõuetest.

Selle aasta 14. maist pankrotitoimkonna liikmeks saanud Kokk rääkis, et Kuursaali OÜ tegevuse lõpetamine oleks hea uudis, sest siis saaks kuursaalis tööd alustada järgmine rentnik, kes neile üüri maksab ja ligi paarsada tuhat eurot võlgu ei jää.

Kokk ütles, et pole viimasel ajal kuursaalis toimunuga kursis, sest pankrotitoimkonna liikmena pole tal hoobasid olukorda mõjutada ja pankrotihaldurilt ei ole ta värsket infot saanud.

Küsimusele, milliseid asju hoone eksomanik tagasi tahab, vastas Kokk, et kogu kuursaalis asuv vara on Pere Restoranide oma ja loomulikult tahaks ettevõte selle kasutamise eest tasu. Üürnikuga suhtleb aga ikkagi pankrotihaldur, mitte keegi pankrotitoimkonna liikmetest.

Üürivõlg pole ainus Kuursaali OÜ täitmata kohustus. Maksehäireregistrist selgub, et kuursaalis kõrtsi pidanud ettevõte on võlgu Bidvest Eestile, Lindströmile ja Digitex Meediale, varasemad võlad Citadele Leasing & Factoring OÜ, Pohjala Finance Estonia ASi ja riigi ees on tasutud. 2013. aasta sügisel võlgnes Kuursaali OÜ riigile kuni 16 900 ja 2014. aasta sügisel kuni 8703 eurot.

Kuursaali koostööpartnereid võiks valvsaks teha seegi, et ettevõttel on esitamata kaks maksudeklaratsiooni ja 2014. aasta aruanne.

Kuursaali seisund on nukker

Toimetuse andmetel võis Kuursaali OÜ tegevuse lõpetamise viimane põhjus olla see, et pankrotihaldur ei nõustunud nende 40protsendise üürivõla tasumise kompromissettepanekuga. Kui lisada lõppenud teenimisperiood ja investeerimisvajadused, on selge, et sellised peod kipuvad lõppema sügisel.

Värgi sõnade järgi võiks linnavalitsus nõuda Pere Restoranidelt hoonestusõiguse müüki, sest pankrotis ettevõte ei suuda 1880. aastal ehitatud ajaloolise hoone eest väärikalt hoolt kanda. “Nõutavad investeeringumahud on ammugi jäänud täitmata. Omanikfirma juhid istuvad sadade kilomeetrite taga, lips ees, laua taga ega oma kuursaali hoonega mingisugust sidet, samuti puudub neil maja suhtes pädevus,” kritiseeris Värk.

Linnapea Romek Kosenkranius ütles, et kindlasti ei rahulda linnavalitsust kuursaali praegune seisund, kuid hoonestusõiguse lepingu täitmist saab nõuda ainult nendes raamides, nagu need omal ajal lepingusse kirja said pandud. “Kui tingimusi täidetakse, pole õigust hoonestusõiguse lepingut lõpetada,” tõdes Kosenkranius.

Peale kuursaali peab tõenäoliselt uksed sulgema rokiklubi Volume, mis kunagise kinohoone kordategemiseks on kulutusi teinud. Pankrotihalduri sõnutsi rokiklubil nendega lepingulist suhet pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles