Vabakool käis Hiiumaa loodusega tutvumas

, projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vabakooli looduslaager Hiiumaal.
Pärnu Vabakooli looduslaager Hiiumaal. Foto: Vabakool

Pärnu vabakooli looduslaager on saanud traditsiooniks, juba neljandat aastat oli õpilastel võimalus veeta mitu päeva mõnes Eesti looduskaunis paigas, tutvudes piirkonna vaatamisväärsuste ja loodusega. 

Sel korral võtsime suuna Eesti suuruselt teisele saarele Hiiumaale. Kolme päeva jooksul käisime kolmes tuletornis ja ronisime üles 400 trepiastmest, otsisime auguga kive ja kivistisi, seiklesime metsas nii öösel kui päeval ja ujusime. Pea pool laagris osalenud lastest oli Hiiumaal esimest korda. 

Laagri esimesel päeval käisime Palade loodushariduskeskuses ja Soera talumuuseumis, kus saime aimu kivimite salapärasest maailmast. Samuti tegime õppekäigu talumuuseumis ja selle ümbruses, leides nii mõningatki huvitavat. 

Saime maitsta värskeid sarapuupähkleid, magedat sõstart, hoiduda mürgisest, kuid ahvatlevast ussilakast. 

Leidsime metsast põneva välimuse, kuid ebameeldiva lõhnaga seene, mille retkejuht määras tanuseeneks. Leid oli üsna haruldane ja tekitas põnevust nii täiskasvanute kui laste seas. 

Õhtuhämaruses viisid RMK Ristna looduskeskuse retkejuhid meid programmile “Ööelu metsas”, mille eesmärk oli anda lastele pimedas looduses liikumise kogemus ja mängudes kasutada eri meeli (haistmine, kuulmine, kompimine). Õppisime tundma metsaasukaid, kes on aktiivsed just öisel ajal, ja saime teada, kuidas nad selliseks eluks kohastunud on. 

Ristna looduskeskuse toredate retkejuhtidega kohtusime järgmisel päevalgi, mil uurisime mere ja metsade vastastikusi mõjusid. Kolme päeva jooksul käisime läbi kolm tuletorni: Tahkuna, Kõpu ja Ristna. Kõik tornid olid ise tegu ja nägu, neist avanev vaade suurepärane.  

Enne tagasisõitu põikasime läbi Hiiumaa külge kasvavalt Kassari saarelt ja tutvusime sealsete poollooduslike kooslustega.

Vabakooli suvelaagrid on kooli loodussuuna praktiline väljund. Varem oleme õpilastega laagerdanud Silma õpikojas ja Vormsi saarel Läänemaal, Aegna saarel ja Lääne-Harjumaal, Lõuna-Pärnumaal ja Põhja-Lätis. Meie tegemisi on toetanud SA KIK, Pärnu linnavalitsus ja lapsevanemad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles