Koidula kooli teine ajalooraamat on sündinud

Ille Rohtlaan
, Koidula kooli õppejuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1990. aastal lõpetas Metsa tänaval esimene lend noori, kes oli 1979. aastal uude majja esimesse klassi läinud. Rühm tüdrukuid, kes ühes klassis kooliteed alustasid, tutipäeval.
1990. aastal lõpetas Metsa tänaval esimene lend noori, kes oli 1979. aastal uude majja esimesse klassi läinud. Rühm tüdrukuid, kes ühes klassis kooliteed alustasid, tutipäeval. Foto: Viktor Perelõgin

Ajakirjanik Piret Tali esitleb reedel, 4. septembril kell 15  Rahva Raamatu poes Koidula kooli teist ajalooraamatut, mille kaante vahele on talletatud kooli niinimetatud Metsa tänava ajastu – nüüd, peatse riigigümnaasiumina alustab kool oma kolmanda ajastu „kirjutamist“.

Alanud õppeaastal, kui Metsa tänava värskelt renoveeritud  koolimajas on alustanud Koidula kool riigigümnaasiumina, näeb ilmavalgust kooli ajalooraamatu teine osa „Koidula kooli lugu II. 1980–2014“, mille autor on Piret Tali, vilistlane aastast 1990.

„Hea, et see raamat ilmus just nüüd, kui me uues koolimajas hakkame kirjutama esimest peatükki raamatust „Koidula kooli lugu III“,“ sõnab Koidula gümnaasiumi direktor Indrek Kaldo, kes on samuti kooli vilistlane aastast 1991.

Vast ilmunud „Koidula kooli lugu II“ võtab kokku lood, mis on sündinud Koidula koolis pärast ajaloolisest Nikolai tänava koolihoonest uude, Metsa tänava majja asumist ning Raeküla kooliga liitumist 1979. aastast kuni 2013.–2014. aastani, mil kool juba Pargi tänavas ajutisel pinnal tegutses.

„Et läksin esimesse klassi just Metsa tänava majja 1979. aastal ja õppisin seal 11 aastat, on see minu jaoks ainus Koidula kool, mida tean,“ ütleb autor Piret Tali. Ta tunnistab, et tal vedas, sest sai raamatut kokku pannes palju kasutada oma venna Peeter Tali fotosid ja materjale, vend lõpetas kooli aastal 1982.

“Kui me direktor Rein Egloniga 2010. aastal raamatu loomiseks käed lõime, ei osanud meist kumbki arvata, mis oludes see ükskord ilmavalgust näeb,“ ütleb Tali. Tema sõnul on see eelkõige mälestusteraamat, kus on sõna saanud hulk vilistlasi ja õpetajaid.

„Ennekõike on see lugu sellest, kuidas kooli direktor (1980–2011) Rein Eglon alul koos Maili Erastuse ja Helve Meeritsaga ning hiljem koos Maia Ermi ja Malle Šaldaga sellesse suht kesises korras, ent suure õpilaste massiga majja lõi hingega väärt kooli, kus saab tänapäevani head reaalharidust,“ sõnab autor.   

„Kuna minu mäletamised lõpevad 1990. aastaga, poleks ma kunagi arvanud, et pärast taasiseseisvumist oli vaja traditsioonid – kooliraadio, aupäev, kooli orkester, teaduskonverents ja muu – uuesti pärast pikka pausi nullist üles ehitada,“ ütleb Tali. „Isegi matemaatika süvaõppes kaheldi. See on olnud suur ülesehitustöö ja hea, et see sai tulevaste põlvede jaoks ühel või teisel moel jäädvustatud,“ on Piret Tali kindel.

Raamatu ilmumisele on kaasa aidanud Koidula kooli pikaajalised huvijuhid-õpetajad Aira Peterson (vilistlane aastast 1981) ja Viive Korb. Raamat on järg 2009. aastal ilmunud „Koidula kooli lugu I. 1733–1980“, mille autor on Peeter Raidla – kooli vilistlane aastast 1973.

„Sarnaselt Raidla raamatuga oleme ära toonud kõik selles ajavahemikus kooli lõpetanute nimekirjad, medalistid, õpetajad, noored teadurid,“ sõnab Tali. „Ka oleme pakkunud lugude ja mälestuste infokaste, mis sündmustele ajaloolist tausta annavad ja seda eelmise raamatuga seovad.“

Toimetajatöö tegi vilistlane Helen Eelrand, raamat on ilmunud kirjastuses Randvelt ja tuleb müügile Rahva Raamatu kauplustes ning kooli kantseleis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles