4000 dokumendil tuleb uuendada e-posti aadress

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ligikaudu 4000 isikut tõendava dokumendi saanud inimest peavad pöörduma uuesti politsei- ja piirivalveameti teenindusse, sest neile väljastatud dokumendil on vale e-posti aadress.

AS Sertifitseerimiskeskus avastas ja parandas vea oma tarkvaras, mille tõttu genereeriti juunis ja juulis isikut tõendavatele dokumentidele korduvaid eesti.ee e-postiaadresse. Korduvad e-postiaadressid ei takisa dokumendi elektroonset kasutamist ja digitaalset allkirjastamist ega mõjuta dokumendi turvalisust.

ID-kaardi, elamisloakaardi, mobiil-ID ja digi-ID isikutuvastuse sertifikaadile genereeritakse dokumendi tootmisel e-posti aadress kujul eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee. Nimekaimude puhul võrdleb tarkvara e-posti aadressi varem juba kasutatutega ja järgmised sama nimega inimesed saavad e-posti aadressi kujul eesnimi.perenimi.1@eesti.ee, eesnimi.perenimi.2@eesti.ee ja nii edasi vastavalt samanimeliste inimeste arvule.

„Tarkvaravea tõttu genereeriti nimekaimudele korduvaid e-posti aadresse, mis kanti ka isikut tõendavate dokumentide sertifikaatidele. Oleme tarkvaravea praeguseks parandanud ja kinnitame, et tulevikus niisugust olukorda enam tekkida ei saa,“ selgitas AS Sertifitseerimiskeskuse juhatuse liige Kalev Pihl.

Pihli sõnul ei häiri dubleeritud e-posti aadressid dokumentide elektroonset kasutamist ja digiallkirja andmist. „Isiku tuvastamiseks vajalik andmekomplekt on sertifikaadil korrektne. Samuti ei mõjuta korduv aadress digitaalseks allkirjastamiseks vajalikku sertifikaati. Seega ei ole kuidagi mõjutatud dokumendi turvalisus ja kasutamine. Probleemi lahendamiseks piisab sertifikaadi uuendamisest teeninduses," rääkis Pihl.  

E-posti aadress kujul eesnimi.perekonnanimi@eesti.ee on alias aadressile isikukood@eesti.ee, mis on unikaalne. Riigiasutused kasutavad info edastamiseks aadressikuju isikukood@eesti.ee. Eesti.ee e-posti aadressi kasutusele võtmiseks peab inimene sisenema riigiportaali eesti.ee ja suunama aadressi edasi oma tavapärasele meiliaadressile.

Pärast tarkvaravea avastamist peatas riigiportaal e-posti edasisuunamise õiguse kõigil neil, kes olid saanud sertifikaadiga korduva meiliaadressi. Eesti.ee lõpuga e-posti aadressi saavad need inimesed kasutusele võtta alles pärast sertifikaatide uuendamist.

Korduvat e-posti aadressi sisaldavate ID-kaartide ja elamisloakaartide sertifikaate saab alates 8. septembrist järgneva poole aasta jooksul uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindussaalides üle Eesti. Isikut tõendavaid dokumente tootev ettevõte TRÜB valmistab praegu ette tehnilist lahendust korduva e-posti aadressiga dokumentide uuendamiseks.

PPA võtab alates järgmisest nädalast uuendamist vajavate dokumentide omanikega personaalselt ühendust ning kutsub inimesed neile sobival ajal teenindusse. Sertifikaatide uuendamine on tasuta ja selleks ei väljastata uut ID-kaarti, vaid kantakse kaardile uued sertifikaadid korrektse e-posti aadressiga.

Kokku anti käesoleva aasta juunis ja juulis välja ligikaudu 400 000 ID- ja elamisloakaarti ning korduvate nimedega dokumente oli 4120. Kui viimastel kuudel isikut tõendava dokumendi saanud inimene soovib kontrollida, ega tema kaardile ole kantud vigane e-posti aadress, saab ta selle kohta informatsiooni politsei- ja piirivalveameti infonumbril 612 3000.

AS Sertifitseerimiskeskus on isikut tõendavate dokumentide valdkonnas Eesti riigi partner ning väljastab sertifikaate riiklikele isikut tõendavatele dokumentidele, milleks on ID-kaart, elamisluba, Digi-ID ja Mobiil-ID.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles