Eesti esimene eragümnaasium tähistab 25. aastapäeva

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasium.
Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasium. Foto: Urmas Luik

Eesti esimese eragümnaasiumina 25 aastat tagasi koolitusloa saanud Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasium tähistab reedel ja laupäeval oma juubelit.

Reedel kell 9 on kõik oodatud Endla teatris algavale teaduskonverentsile “Humanitaarteaduste roll ja väärtus 21. sajandi Eestis”. Ettekannetega esinevad Martin Hallik, Ott Karulin, Heilika Pikkov, Siim Kinnas, Hedi-Liis Toome ja Ingrid Lekk.

Reede õhtul toimub Endlas pidulik kontsertaktus, kuhu pääseb ainult kutsetega.

Laupäeval 10–14 on Lõuna 20 asuvas koolimajas avatud uste päev ja koolitunnid vanade lemmikutega. Peale tundide külastamise võivad vilistlased vaadata vanu filme, sirvida fotoalbumeid, käia kogunemistel saalis ja sööklas keha kinnitamas.

Kell 19 algab koolimaja ees Brackmanni pargis vilistlaste kokkutulek. Aktusele, kuhu on oodatud kõik huvilised, järgnevad lendude rongkäik ja piletitega pidu klubis Sunset. Vilistlaste ja koolitöötajate peol esinevad Vaiko Eplik & Eliit, Orelipoiss, James Werts World Project, Õpside Bänd ja DJ Tom Lilienthal.

Koolile pani aluse 1988. aastal loodud Sütevaka selts. 1989. aasta sügisel asutas selts koos Pärnu 4. keskkooliga humanitaarklassi, kus lisaainetena õpetati ladina keelt, kultuurilugu, psühholoogiat, filosoofiat, ajalugu, eetikat ja religioonilugu.

1990. aasta 31. augustil sai kool Eesti esimese eragümnaasiumina koolitusloa. Kunagise merekooli hoones Lõuna 20 tegevust alustanud koolis võeti õpilasi vastu esimesse, viiendasse ja kümnendase klassi. Praegu on algklassidest loobutud ja igal kevadel on vastuvõtukatsed viiendasse ja kümnendasse klassi.

1990. aastal moodustati kooli juurde muusikaosakond, 1993. aastal kunstiosakond ja 1995. aastal avalike suhete osakond, mis 1998. aastal majandusraskuste tõttu suleti. Sel aastal võtsid aastatel 1990–1997 Sütevaka seltsi ja 1997–1998 kooli esimese direktori Neeme Ellermaa omanduses olnud haridusasutuse võlad üle koolis õppivate laste advokaatidest vanemad Margus Viira, Vahur Krinal, Heldur Ott, Ants Laretei, Meelis Pitk ja Raul Oberg, kes asutasid Sütevaka gümnaasiumi toetajate ühenduse.

Uued omanikud päästsid pankrotist kooli, mille lõpetajatest üle 90 protsendi jätkavad õpinguid kõrgkoolides. Kooli on algusaastatest saadik iseloomustanud tugev vaimsus ja demokraatlik õhkkond, kus noori julgustatakse looma, valikuid tegema ja vastutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles