Toomas Alatalu avalik pöördumine ERRi juhatuse poole

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Olen töötanud Eesti Televisioonis nii põhikohaga kui saateid tehes 1967–1978 ja uuesti “Aktuaalses kaameras” välispoliitilisi kommentaare esitades 1982–1985, tõsi, pikkade ekraanikeeldudega. Autori ja esinejana pean vajalikuks taotleda teatud seikade ümberhindamist ETV ajaloos, ajendatuna ühest ETV 60. aastapäeva saatest.

Konkreetselt mõjus mulle (eeldan, et paljudele teistelegi) solvavana ajaloo moonutamine kompaktses ülevaatefilmis ”ETV – esimene juba 60 aastat“. Täpsemalt on jutt aastast 1968 ja sarja ”Rahvusvaheline panoraam“ esitlemisest. Mul ei ole vastuväiteid saate toimetaja Simon Joffe näitamisele, küll on arusaamatu näidata EKP keskkomitee lektorit Vambola Põtra, kes kõnealuse ja muudegi poliitsaadete suhtes toimis aastaid kurjuse vürstina.

Vabandan pöördumise jaheda ja lakoonilise tooni pärast, ent ajaloolasena ei saa ma kuidagi aktsepteerida, et ETV praegusedki juhid juhinduvad nõukogude aja põhimõttest võimule mittekuulekad isikud ajaloost – konkreetsel juhul ETV omast – välja kirjutada ja nende panus teadlikult unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles