Doonoritelgid jõuavad tänavu Pärnusse juba teist korda

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelgid Pärnus Martensi väljakul.
Doonoritelgid Pärnus Martensi väljakul. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu haigla veretalitus kutsub kõiki 9. septembril 11-16 ning 10. septembril 10-15 Pärnu linna Martensi väljakule doonoritelki verd loovutama.

Pärnu haigla veretalitus teeb koostööd päästeametiga, kes aitab püstitada doonoritelgi, et kõigil soovijatel oleks hea võimalus teha heategu – loovutada verd, vahendas Pärnu haigla pressiesindaja Eda Amur.

Tänavu mais külastas doonoritelki 164 inimest ja doonorite sõbralikku perre lisandus 26 esmast doonorit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. 

„Eelnevatel päevadel soovitame tarvitada rohkelt vedelikku: vett, mahla või taimeteed. Samuti on soovitav tarbida väherasvast toitu,“ sõnas Amur.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Pärnumaa doonorite moto „Soov aidata on kauneim soovide seas“ võtab tabavalt ja lühidalt kokku põhilise, mis on inimesi motiveerinud heategudele ajast aega – soov kaasinimest aidata.

Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5–10 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles