Pildid: Lasterikkad pered lustisid Lottemaal ja tunnustasid tublisid

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimus Lottemaal meeleolukas perepäev, kus teemapark oli terve päeva lasterikaste perede päralt. Peale teemapargi pakutava programmi tunnustati üritusel eriti tublisid lasterikkaid emasid ja isasid.

Eesti lasterikaste perede liidu välja antava Pärlipüüdja auhinnaga tunnustab ja toetab liit edasipüüdlikke, andekaid ning silmapaistvaid lasterikaste perede vanemaid.

Pärlipüüdja auhind jaguneb kahte kategooriasse: Teenäitaja ja Rajaleidja.

Teenäitaja auhinnaga tunnustatakse lasterikka pere vanemat, kes on silma paistnud uuenduslike ideedega, muutnud teiste perede elu ja kaasanud neid tegutsema oma kogukonnas, maakonnas või üleriigilisel tasandil. Rajaleidja kategoorias tunnustatakse vanemat, kes on töö ja igapäevatoimetuste kõrvalt omandanud akadeemilise kraadi.

Rajaleidja kategoorias tunnustati seekord Tartust pärit viie lapse ema, doktorikraadi omavat meditsiinigeneetik Kai Muru.

Teenäitaja kategoorias tõsteti esile Heldur Kraanerit, kes on silma paistnud uuenduslike ideedega Viljandimaal, muutes teiste perede elu ja kaasates neid tegutsema oma kogukonnas ligikaudu veerandsaja aasta jooksul.

Lasterikaste perede liidu presidendi Aage Õunapi sõnul on Pärlipüüdja auhind oluline tunnustus suurperede vanematele silmapaistvate saavutuste eest.

“Auhinnaga tahame llasterikkuse kõrval tunnustada vanemate akadeemilisi ja kogukondlikke saavutusi. See on väga suur lisaväärtus, kui igapäevaaskelduste kõrvalt leitakse aega ja tahtmist panustada nii õppimisse kui kogukonna arendamisse,” sõnas Õunap.

Lottemaal toimunud perepäeval osales 2154 lasterikka pere liiget.

Pärnumaa lasterikaste perede liidu (PLPL) juht Pille Kuldsaar rääkis Pärnu Postimehele, et Eesti suurimasse teemaparki kogunesid lasterikkad pered juba teist aastat – ka mullu peeti septembris lustlikku kogupereüritust siin.

„Sel korral oli möödunud aastaga võrreldes teisiti see, et meiega liitus enam kui 200 lõunanaabrit. Nimelt sõitsid Lottemaale eile ka Läti lasterikaste perede organisatsiooni liikmed, kellega meie katusorganisatsioonil on sõbrasuhted juba alates 2001. aastast,“ seletas Kuldsaar.

Kuigi ilmataat otsustas perepäevalisi ööl ja varahommikul vastu oodatud sündmust päris hoolega kasta, puhus ta õnneks päeva peale pilved taevast minema.

Ürituse alguseks oli Lottele ja tema tragidele sõpradele küllasoovijate hulk värava taga üsnagi arvukas.

Vaatepilti, mis avanes mõni hetk pärast väravate avanemist, pole lihtne sõnadesse panna: tundus, et iga männi alla jagus askeldama, imetlema, ronima, hüppama mõni suurem või väiksem põnn, kel vanemad valvsalt kannul. Mõne minutiga oli igaüks leidnud endale koha, kust Lottemaa avastamist alustada ning kogu selle päeva melu, ilu ja võlu nautida.

Sipelgapesale sarnanevas kohalike seas tuntud Kullimänniku varjus toimus palju põnevat: avastati Leiutajateküla pakutavat ja uudistati niisama ringi.

Looklevad järjekorrad kogunesid veskisilla ja lennumasina juurde, kus vabatahtlikud fotograafid klõpsutasid soovijatest perepilte.

Sündmuse käigus üles võetud perepildid kleepis fototiim kenale Lotte-teemalisele alusele ja riputas väravaalal nööridele, kust iga pere sai lahkudes oma pildi üles otsida ja kaasa võtta.

Lapsed leidsid üles seikluspargi, staadioni, lennumasina uhked ja värvilised majakesed ning kogunesid usinalt juba enne väljakuulutatud aega pealava juurde järjekordset etendust kaema ja sellele kaasa elama-mängima.

Pered said osaleda kingitusteloosis ja nii mõnigi lahkus loosilauast üllatushõigetega.

„Kui suurpere võidab kinkekaardi mõnda spaasse Eestimaal, hambaravi või juristi abi saamist toetava kinkekaardi, perepuu vms, on rõõmustamiseks põhjust küllaga,“ märkis Kuldsaar.

Peale kaasahaaravate tegevuste ja tublide lapsevanemate tunnustamise mahtus eilsesse sündmusesse korralik kõhutäis head ja paremat.

„Energiakeskust oli ju lastel hädasti tarvis laadida, sest päev oli pikk ja kulges otsapidi õhtutundidesse. Lahkujatele lehvitati hoolega ja südame tegid soojaks ühe Läti pereema siirad tänusõnad kutse ja kogu kauni päeva eest,“ lausus Kuldsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles