Loomapood müüs aegunud papagoi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Todost tõenäoliselt jutulindu ei saa, on tal nüüd ometi koht, kus väärikalt vananeda.
Ehkki Todost tõenäoliselt jutulindu ei saa, on tal nüüd ometi koht, kus väärikalt vananeda. Foto: Erakogu

Loomadele ja lindudele üldjuhul “parim enne” või “kõlblik kuni” kuupäeva peale ei märgita, ent 14aastase kaeluspapagoi “parim enne” on ilmselgelt möödas, iseäranis kui ta müüakse neljakuuse linnu pähe.

Nagu linnu müünud Zoo Planeti klienditeenindaja tunnistas, pole neil õrna aimugi, kui vanad nende poes müüdavad linnud ja loomad on.

“Loomad antakse siia ja nende vanust ei öelda,” selgitas vallandamishirmus oma nime enda teada jätnud müüja. “Me ei tea isegi, kui vanad on jänesed,” läks müüja ülestunnistustega veelgi kaugemale.

Kaup tulevat Leedust kohale ja müüjate asi on see maha müüa. Leedulased olla küll lubanud juba aasta tagasi, et edaspidi hakkavad kaubaga koos saatma andmeid, ent siiani pole seda tehtud. “Tegelikult on see imelik,” tunnistas müüja.

“Klientidele võiks ausalt öelda, et me ei teagi, mis vanuses lind on,” on papagoi ostnud Kristi hämmeldunud. Temale ja ta elukaaslasele väidetud poest, et lind on neljakuune.

“Mul läksid muidugi silmad suureks, et oh, nii noore linnu saab,” rõõmustanud Kristi lootuses, et noorlinnule on lihtsam igasugu trikke ja sõnu õpetada.

Soodushinnaga müügis

Et ihaldatud kaeluspapagoi oli parasjagu müügis kümneprotsendilise allahindlusega, tegigi Kristi oma ammuse unistuse teoks ja tõi linnu koju. Nimeks sai talle Todo. Hiljem küll selgus, et see on emane lind, ent vahvat, Kristi hinnangul pigem isaslinnule sobivat nime ei hakatud seepärast muutma.

Kui aga Todo nädala jooksul mingit initsiatiivi trikke teha või rääkida ei ilmutanud, hakkas Kristit kahtluseuss närima. Mine tea, äkki ikka ei olegi neljakuune. Siit ja sealt uurinud ja pärinud, sai ta viimaks Hollandi linnukasvatusfarmist teada ehmatava tõe.

Todo jalarõngal olev markeering NL01 saab tähendada vaid üht – ta rõngastati aastal 2001. Neliteist aastat tagasi!

Järgnesid arutelud asjatundjatega papagoifoorumites, loomakaitsjatega, isegi tarbijakaitsega, kuni lõpuks oli Kristi veendunud: noorlinnu asemel on tal kodus kössitamas ehmunud vanur, kellelt on palju loota, et ta mõne vahva triki õpiks või pererahvast kalambuuridega kostitaks.

Silmade avanemise järel oskas Kristi papagoi juures näha teisigi soliidsele eale viitavaid märke, mida ta poes näha ei osanud, näiteks hallikas, juba kooruma hakkav nokk ja tuhmunud sulestik.

Juhataja ütles

“No mis ta siis ostis selle linnu üldse,” ei mõistnud Zoo Planeti müüja, kes endiselt ei taha uskuda, et lind on nõnda vana, nagu Kristi väidab.

Poe juhataja olevat tarnijamaa Leeduga asju ajanud ja välja selgitanud, et lind pole kindlasti 14aastane. Olevat olnud hoopis poolteise- või kaheaastane. Või isegi alla aasta.

Igatahes aus kaup. “Nemad elavad 25 aastat vähemalt,” teadis müüja. Ometi on vitriini juurde, kus veel kaks kes teab kui vana kaeluspapagoid ostjaid ootab, märgitud, et nende keskmine eluiga on 15 aastat.

Isegi kui juhatajal on õigus ja Hollandi linnukasvatajad eksivad, pole Kristi kaupluselt saanud mingit paberit, mis Todo vanust kinnitaks.

Ainsa ametliku dokumendina õnnestus tal pika pinnimise peale saada kauba saateleht, millelt on näha linnu tõug ja see, millal ta Leedust Eesti poole teele pandi.

Toimetusel ei õnnestunud juhatajaga rääkida. “Ta läks puhkusele, tänasest läks ja nädal aega on Leedus,” teatas müüja ega söandanud ülemuse numbrit anda. Andis hoopis regioonijuht Jaana numbri, mis, nagu selgus, ei ole kasutusel.

Olgu, kuidas on, Kristi on otsustanud Todot poele mitte tagasi anda.

“Las ta olla siis siin rahulikult. On näha, et ta väga-väga-väga kardab,” laseb Kristi Todol väärikalt vananeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles