Kesklinna põlenud maja hoovil nälgivad kassid surnuks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolemaja hoovil seisab silt, mis nõuab julmuritelt, et need loomi ei hülgaks.
Kolemaja hoovil seisab silt, mis nõuab julmuritelt, et need loomi ei hülgaks. Foto: Urmas Luik

Pärnu vanalinna südames asub põlengus kannatada saanud elamu, mis on sedavõrd korrast ära, hirmutav ja sürrealistlik, et sinna ei tungi vist isegi kodutud.

Õõvastavale ümbrusele lisab süngust kuuri uksele kinnitatud silt, mis palub mitte tuua maja õue kasse surema.

“Julmurid, ärge vedage siia kasse ja kassipoegi!” seisab sildil. “Nad surevad siin nälja ja külma kätte.”

Kes iganes selle sildi üles riputas, süda on tal pehme: ärgu toodagu loomi siia surema, las leiavad lõpu mujal.

Ahervare kuulus naaber

Tegu on Hospidali 8 kinnistuga, mis kunagi ammu oli uhke linnakodaniku maja, nõukogude ajal kohandati väikeste korteritega kommunaalelamuks. Tänapäeval on kõik need korterid ammu erastatud ja aja jooksul korduvalt omanikkegi vahetanud.

Mõne aasta eest sai kõnealune elamu kannatada tulekahjus ja sestsaadik on alanud maja allakäik. Kuigi põlengu järel taastati hoone katus ja tundus, et majale puhutakse heaperemehelik elu sisse.

Nüüdseks avaneb kinnistul troostitu pilt: õu on hooldamata ja seal, kus maas vedelev praht kasvupinnast võimaldab, ulatub rohi rinnuni.

Samal ajal annavad rohelisse taimemerre tallatud rajad märku suvisest uudishimust tulla vaatama kolemaja õuepoolset naabrit, Pärnu üht turismimagnetit Punast torni. Kogu suve oli torni hoovivärav Hommiku tänava poolt lukus ja uudistajad said Pärnu ainsat keskajast säilinud hoonet vaid läbi lukuaugu piiluda.

Seatap pidid kõige sihikindlamad turistid otsima torni juurde muid teid. Hommiku 8 kinnikasvanud õu oli üks neist, sest sealt üle plankaia saab Punase torni pildile, kui eirata maja külge kinnitatud hoiatust “Omaniku loal”. Aga pole võimatu, et pildistamas käidigi hävivat härrashoonet, mida sobiks kasutada dekoratsioonina filmis “Pärnu pärast 1944. aasta pommirünnakut”.

Kolemajade nimekirjas

Maja Hospidali tänava poolsed aknaavad on korralikult puitplaatidega kaetud, kuid ühe õuepoolset akent katva plaadilataka on keegi eest kiskunud ja see kõduneb tühja aknaaugu all maas.

Pärnu linnavalitsuse ehitusjärelevalve teenistusest öeldi, et “Hommiku 8 kuulub meie linna kolemajade nimistusse”.

“Majas on viis korteriomandit, millest kolm kuuluvad ühele osaühingule ja kaks eraisikuile,” ütles linna ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Maire Nigul.

“Omanikud ei ole tundnud vähimatki huvi hoone rekonstrueerimise või restaureerimise vastu. Viimased remonditööd tehti seal 2007. aasta suvel, mil tulekahju järel taastati katus selle endisel kujul,” selgitas Nigul.

Kuna Hospidali 8 asub Pärnu vanalinnas, on maja muinsuskaitse mõjuväljas ja selle remont, rekonstrueerimine või restaureerimine, saati siis lammutamine ja uuena ülesehitamine, on riigi muinsuskaitseameti kontrolli all.

Linnavõimu ülesanne on seista selle eest, et linna kolemajad saaksid korrastatud välimuse ega ohustaks möödakäijaid.

“Hospidali 8 on linnavalitsuse ehitusjärelevalve aktiivse tähelepanu all 2012. aastast,” sõnas Nigul. “Järjekindlalt oleme omanikelt nõudnud, et nad hoiaksid oma kinnistu korras ja tagaksid ehitise ohutuse. Saavutasime, et maja katkised aknad kaeti plaatidega ja lammutati hoovipoolne põlenud trepp, korstnapitsist eemaldati ohtlikud lahtised kivid ja likvideeriti korstna varisemise oht.”

Samal ajal tunnistas Nigul, et hoovis on põlenud kuuri varemed siiani koristamata ja praegu on lahti kangutatud maja õuepoolsel küljel esimese korruse akent katnud puitplaat.

“Jätkame seaduses antud õiguste ja võimaluste piires nõudmiste esitamist kinnistu omanikele,” lubas ehitusjärelevalveteenistuse juhataja.

Pärnu kolemajade TOP

Rääma 34a

Rääma 7, endine masinatehas

Kuuse 3, mis sai ehitusloa 2015, ehitusega pole alustatud

Kuuse 4

Rüütli 20/22

Ringi 28

Ranna pst 7

Tammsaare pst 22

Sadama 7

Põhja 1

Väike-Jõe 5, endine tööstushoonete kompleks

Allikas: Pärnu ehitusjärelevalve teenistus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles