RMK ehitab Pärnumaale 115 kilomeetrit metsateid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsatee.
Metsatee. Foto: Kaupo Kikkas

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) tellimusel ehitatakse sel aastal Pärnumaa metsadesse 38 teed kogupikkuses 115 kilomeetrit ja rekonstrueeritakse kaheksa metsakuivendussüsteemi 10 400 hektari suurusel maa-alal. Tööd lähevad maksma 2,9 miljonit eurot.

RMK metsaparandustalituse juhataja Margus Reimanni sõnade kohaselt on Pärnumaal valmivatest objektidest suurim 1875hektariline Tõstamaa-Potsepa metsakuivendussüsteem koos kümne teega kogupikkuses 32 kilomeetrit. „See objekt läks maksma 1,7 miljonit eurot ja on praeguseks vastu võetud,“ lausus Reimann. Veel tõi ta esile Kauni-Oissaare kuivendussüsteemi viie teega kogupikkuses 13 kilomeetrit ja Venemurru kuivendussüsteemi nelja teega kogupikkuses 20 kilomeetrit.

Kokku ehitatakse ja uuendatakse RMK tellimusel sel aastal Eestis 489 kilomeetrit metsateid, kuivendussüsteeme rekonstrueeritakse 23 800 hektaril. Sellisteks investeeringuteks ja regulaarseteks hooldustöödeks kulub 23,3 miljonit eurot. Kõige enam tehakse metsaparandustöid tänavu Eesti metsarikkamates maakondades Pärnumaal ja Ida-Virumaal.

Eelmisel aastal investeeris RMK metsateede ja kuivendussüsteemide rekonstrueerimisse ja hooldamisse 23,6 miljonit eurot. Selle eest ehitati ja uuendati 267 kilomeetrit teid ja taastati kuivendussüsteeme üle 7000 hektaril. 

Üldjuhul tehakse metsaparandustöid ühel objektil kaks aastat. Valdavalt valmivad tööd septembris-oktoobris, RMK-le pakub teenust üle poolesaja ettevõtte. Kokku on tänavu valmivaid objekte umbkaudu 200.

Metsateid rajatakse ja kuivendussüsteeme rekonstrueeritakse selleks, et parandada metsale ligipääsu, lihtsustada metsatöid ja säilitada varasema kuivendusega saavutatud puidu juurdekasv ja parem kvaliteet. 

Teadlaste hinnangul kasvab tänu metsakuivendusele Eestis igal aastal ligikaudu miljon tihumeetrit puitu rohkem. 

Parem teedevõrgustik on oluline metsatulekahjude kustutamiselgi ja muudab metsas liikumise mugavamaks seenelistele-marjulistele ja matkajatele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles