Juhtkiri: Rüütli tänavalt laiali

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kui Pärnu Rüütli 23 asuv ilus, kuid kurvas seisus ja veidi ebamäärase tulevikuga maja asusid täitma noored kultuuritegijad, tõi see suvepealinna vaikselt hääbuvale peatänavale just seda, millest siin raamatukogu ja linnagalerii ning J. Barbaruse nimelise kontrakultuuri keskuse lahkumise järel kõige enam puudus oli – värskust, kauneid kunste, nooruslikku mitmekesist indu ja kübeke mässumeelsustki mugavuse ja väikekodanluse vastu.

Rüütli 23 kohta deklareerisid tegijad: “Rüütli 23 on kultuuri maja. Ei, ei kirjutanud valesti, vaid tõesti Rüütli 23 ongi maja, kus nüüdsest elab kultuur, ja seda kultuuri on palju.” Maja asukatena loetleti Pro Teater, Barbara Lehtna & Co, hea muusika klubi, Pärnu kalmistuklubi, Pärnu Fringe festival, uue teatri festival De Facto, tänavakunstifestival Sõnum Seinal, Pärnu lastefestival Lapsepõlvemaagia. Seegi loetelu ei kujunenud lõplikuks, nimetagem või nukuteatrit või subkultuuri klubi.

Nüüdseks on Pärnu Rüütli tänav märksa elavam kui veel aasta-paar tagasi ja ettevõtjad ja kliendid on taas vanalinna jõudnud, mille üle võib ainult heameelt tunda. Selle taustal ongi mõnevõrra kurb, et käe Rüütli tänava elavnemisele alla pannud kultuuri maja oma tegevuse senisel moel üpris suuresti koomale tõmbab, nagu tänane Pärnu Postimeeski kirjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles