Rain Põllu: Tuletõrjesignalisatsiooni tirin pole tühiasi

, Tuleohutuskontrolli büroo peainspektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Tähelepanelik poekülastaja vihjas, et alles hiljaaegu hakkas ühes Pärnu toidupoodidest tööle automaatne tuletõrjesignalisatsiooni süsteem (ATS). Poetöötajad ja külastajad reageerisid tema sõnutsi üsna kummaliselt: nad ei reageerinud üldse. Tundub, et inimesed on hakanud tuletõrjesignalisatsiooni kauplustes automaatselt võtma kui valehäiret.

ATSi antud häirele väljasõit on päästjatele üks sagedasemaid sündmusi, sest andurid hakkavad tööle eri tegurite mõjul: remonttööde käigus, vales kohas suitsetamisest, hooldusvigadest, veokite summutitest tulenevast suitsust, lindude pesadest ja süsteemi ehituslikest vigadest. Kuid neid on olnud juba nii palju, et inimesed ei usu enam, et neid võiks päriselt oht varitseda. Inimesed on muutunud juba passiivseks. 2013. aastal toimus Riia Maximas varing, andurid hakkasid tööle, kuid inimesi ei evakueeritud.

Päästjad sõidavad iga kord ATSi kutsele välja ja suhtuvad igasse juhtumisse täie tõsidusega, sest parem karta kui kahetseda. Poes reaalse ohuolukorra äratundmine võib olla keeruline, kuid alati peaks suhtuma igasse häiresse kui päris ohtu ja käituma vastavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles