Kaja Väärsi: Kas Tori hobune on Tori hobune?

Kaja Väärsi
, Hobusekasvataja Valgamaalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Väärsi.
Kaja Väärsi. Foto: PP

Universaaltüübilise Tori hobuse (TA, ohustatud osa tõust) kasvatajana lugesin huviga artiklit “Riik tahab hakata Toris hobuseid kasvatama” (vt PP 01.09). Selles räägib OÜ Tori Hobusekasvanduse juht Imre Sams ajaloolise Tori hobuse säilitamisest, riigile kuuluvatest tema hallata olnud Tori hobustest ja oma tegevusest.

Tori hobuse seltsi (THS) liikmena olen selle teemaga kursis, sest käimasoleva kohtuvaidluse käigus küsis põllumajandusministeerium THSilt riigile kuuluvate Tori tõugu hobuste tõuanalüüsi. Riik soovis teada saada, kuidas on toimitud 2002. aastal riigilt rendile antud 34 Tori tõugu hobusega ja kas käesoleval ajal riigile kuuluvad hobused on asendatud samaväärsetega, et oleks tagatud ajaloolise Tori tõu järjepidevus.

Jutt on ajast, mil OÜ Tori Hobusekasvandus on olnud Samsi juhtida. Selles kontekstis ja ülalmärgitud artiklit lugedes tundsin, et pean rääkima toimuva tagamaadest, pidades silmas Tori hobust ja hobusekasvandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles