Juhtkiri: Päikeseenergia Pärnu märgiks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Taastuvenergia kasutamine ei ole Eestis just ülemäära levinud. Tuulegeneraatorite püstitamine leiab sageli elanike tulist vastuseisu, sest kuigi üldiselt ollakse rohelise energia poolt, ei taheta selle nimel töötavaid tiivikuid piltlikult öeldes oma tagaaias näha. Linnakeskkonnas ei tuleks suuremate generaatorite kasutamine nii või naa kõne alla. Päikeseenergia kasutamine lähedasemaid ja kaugemaid naabreid seevastu vaevalt et häirib, eriti kui paigutada paneelid olemasoleva hoone katusele.

Pärnul on juba päris mitu head näidet tõestamaks, et päikeseenergiast elektri tootmine pole ainult keskkonnasõbralik, vaid heade asjaolude kokkulangemisel kasumlik. Pärnusse päikeseelektrijaama rajanud Ago Kalmer ütleb tänases Pärnu Postimehes, et on päikeseenergiast elektrit tootnud juba pea aasta. Ta kinnitab, et tulu on olnud vastavuses ootuste ja arvutustega.

Kalmeri ettevõtmisest haaras kinni Tervise ja Tervise Paradiisi juht Jaan Ratnik, kelle eestvõtmisel asus Tervis katsetama, kuidas päikeseenergia kasutamine spaaettevõttele võiks sobida. Alustatakse küll väikselt ja vaikselt, kuid loodetavasti katsetused õigustavad end, päikesepaneele tuleb juurde ja järjest rohkem hakkab spaa kasutatavast elektrist pärinema päikesevalgusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles