Kommentaar: Kas selline asi võib korduda?

, Pärnu haigla juhatuse liige, ravijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aus vastus on, et võib küll. Laste perinataalset suremust ei ole üheski riigis õnnestunud viia nulli. Paraku jäävad nii sünnitajaid kui sündijaid alati varitsema ettenägematud riskid, mille realiseerumist vähemalt tänapäevaste teadmiste kohaselt ei ole võimalik ette näha ega neile adekvaatselt reageerida.

Nii näiteks oli Eestis perinataalne suremuskordaja 2013. aastal 4,5 surma 1000 sünni kohta, Soomes aastal 2010 oli see näitaja neli promilli ja Norras kui loomulikku sünnitust enam pooldavas riigis aga isegi kuus promilli.

Pärnu haigla viimaste aastate perinataalne suremuskordaja 1000 sünnituse kohta on isegi alla eeltoodute: 2,4 aastal 2013 ja 3,8 aastal 2014.

Niisiis, kaks–kolm vastsündinu surmajuhtu aastas esineb meie haiglas praeguse sünnituste üldarvu juures ikka. Siiski on mitu sünnitajat, keda on tabanud selline saatus, usaldanud meie haiglat järgmiste raseduste planeerimisel ning sünnitamisel ja sünnitus on ka õnnestunud.

Öeldu ei lohuta loomulikult last leinavaid vanemaid, kellele avaldame veel kord kaastunnet ja kahetseme, et ei suutnud aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles