Kuninga kool saatis külalised nutikalt rappa

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga kool võõrustas külalisi Kieli koolist.
Kuninga kool võõrustas külalisi Kieli koolist. Foto: Ene Kübarsepp

Pärnu Kuninga tänava põhikoolis võis nädala jooksul tavapärasest rohkem saksa keelt kuulda, sest külas olid 14 õpilast ja kaks õpetajat Kielist.

Nädala eest Pärnus bussist välja astunud külalistele olid vastu tulnud õpilased, lapsevanemad ja koguni pasunakoor, nii et tulijail ei jäänud kahtlustki: neid on oodatud!

Nädal on olnud tõesti põnev nii saksa lastele kui Kuninga kooli omadele. „Täna varahommikul, kui saatsime sõbrad koduteele, veeres saatjate ja lahkujate silmanurka pisar ja taevast hakkas ka pisaraid kukkuma,“ ütles saksa keele õpetaja Ene Kübarsepp.

Kuid nädalast on, mida meenutada. „Tundub, et kogu programm pakkus külalistele huvi,“ rääkis Kübarsepp. „Vaimustuti nii Tallinnast, loodusmajast kui kunstide majas kunsti loomisest. Õpetajad olid keeletud Koidula gümnaasiumi külastamisel – niivõrd uudne tundus neile meie koolivõrk.“

Uudsust ja huvi pakkus linnamäng nutiseadmete vahendusel. „Koostasime spetsiaalselt meie väliskülalistele uue GPSil põhineva linnamängu,“ rääkis Kübarsepp. Linna õppisid sakslased tundma koos eesti lastega.

Isegi retk Tolkuse rappa põhines nutiseadmel. „Kuninga kooli õpetajad on leidnud uue rakenduse – loquiz. Augustikuu õppenõukogus tegime "digimeeskonnaga" ühe sellise mängu läbi ja nüüd on koolil soov ka teistele seda keskkonda tutvustada,“ rääkis Kübarsepp.

Nädala jooksul tehti sporti, nauditi muusikat, viibiti looduses, käidi Tallinnas, loodusmajas. Et sakslased iga päev tundides olid ja eesti lastega vaba aega veetsid, on iseenesestmõistetav.

„Reedel tõmbasime nädalale joone alla ühise lõpupeoga,“ kirjeldas Kübarsepp. „Tore oli näha sõpru poiste rahvatantsu tantsimas või musitseerimas. Ühiselt lauldi eesti poplugu „Kauges

Külas“ nii eesti kui saksa keeles.“

Sõprus Kieli Gemeinschaftsschule Friedrichsortiga on kestnud kolm aastat. Sõprus sai Kübarsepa selgituse järgi alguse Erhard Ohlhoffi sidemetest. Ohlhoff oli Kielis inglise keele ja spordi õpetaja ning tegeles aktiivselt ka lastele muusika õpetamisega. Pärnus on ta käinud aastaid, tunneb hästi meie kultuuri, valdab eesti keelt ja musitseerib sõpradega mitmes koosseisus.

Sellest sügisest veavad õpilasvahetuse projekti noored kolleegid, sest Ohlhoff läks pensionile.

Kuninga koolis on projekti eestvedaja saksa keele õpetaja Ene Kübarsepp, kellele on abiks vene keele õpetaja Aili Vunk, inglise keele õpetaja Reene Tammearu ja kooli juhtkond.

Aprillis on Kuninga kool oodatud vastukülaskäigule Kieli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles