Sauga valla nelja küla elanikud on pagulaskeskuse rajamise vastu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik ütleb, et kuigi põleng toimus motelli territooriumil, pole naabritelgi enam turvaline, kui sellised asjad peaksid korduma.
Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik ütleb, et kuigi põleng toimus motelli territooriumil, pole naabritelgi enam turvaline, kui sellised asjad peaksid korduma. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sauga valla Nurmenuku talu perenaine Viktoria Kaasik viis täna vallavalitsusse Kiisa, Urge, Vainu ja Tammiste küla elanike tahteavalduse, kus seisab, et kohalik kogukond on Kiisa külas asuvas Green motellis pagulaskeskuse rajamise vastu.

Pärast reedel, 17. septembril «Aktuaalses kaameras» kõlanud uudislõiku, kus Sauga vallas Kiisa külas asuva Green motelli omanik Valev Udras andis teada oma sooviavaldusest majutada temale kuuluvas majutusasutuses pagulasi, hakkas  motelli vahetus läheduses elava ettevõtja ja taluperenaise Viktoria Kaasiku telefon helisema.

«Inimesed kardavad pagulasi paaniliselt. Vanurid olid hirmul, kas nad peavad hakkama nüüd tarasid ehitama ja kurje koeri võtma. Kes nende pagulaste tausta jõuab uurida ja millega nad tegelema hakkavad? Kardetakse, et algavad rüüstamised. Siin on õhtuti ju kottpime,» rääkis Kaasik.

Viktoria Kaasik, kes ka ise on pagulaskeskuse rajamise vastu, nõustus allkirju koguma, et kogukonna tahteavaldus jõuaks enne neljapäevast Sauga vallavolikogu istungit vallavalitsuse lauale. Kogukonna pöördumises rõhutatakse, et ühe eraettevõtja sooviavaldus ei arvesta kohalike tahet ja pagulaste suunamine Kiisa külla takistaks oluliselt kohaliku valla elanike põhiseaduslikke õigusi – ettevõtlust ja turvalisust. Kogutud on juba 130 allkirja.

Laupäeva hommikul süttis teadamata põhjusel põlema Green motelli lähedal asunud lauamaterjali virn ja selle suits paistis Nurmenuku õuelegi kätte. Kaasik nentis, et sellise sündmuse valguses pole naabritelgi enam turvaline. «Meie peale hakatakse näpuga näitama, kui midagi juhtub,» muretses Kaasik.

Kaasiku sõnade kohaselt ei pea Green Motelli omaniku jutt vaikses kohas asuvast motellist paika. «See on linnalähedane vald, kus elab ligemale 2000 inimest. Pretsedenti, kus keegi tahab pagulasi rakendada oma äriliste huvide vankri ette, tuleks vältida. Mis maine see loob meie külale ja kes meie kinnisvara siis veel tahaks osta,» seletas Kaasik. Tema sõnade kohaselt on kohalikud valmis oma vastuseisu väljendamiseks piketeerima.

Allkirja Sauga vallas Kiisa külas asuvasse Green motelli pagulaskeskuse rajamise vastu saab anda Tammiste toidupoes ja Urge raamatukogus.

Ettevõtja ja motelli omanik Valev Udras oli napisõnaline ega nõustunud põlengu teemat kommenteerima. «Kogu küsimus on püstitatud valesti. Jutt ei käi pagulaskeskusest vaid üksikutest pagulastest. Eestis on 215 valda ning kui igasse valda võtta üks põgenik, siis neid ei jätkugi igale poole. Mingit pagulaskeskust siia ei tule.»

Sauga vallavanem Priit Ruut:

«Suhtlesin ettevõtja Valev Udrasega, kes oli mõistval seisukohal. Ta ütles, et kui küla on vastu, siis ta pagulasi motelli ei võta.  Lauavirna põlengut motelli lähedal uurib politsei ning minu teada on see lauamaterjal motelli omanikuga seotud.

Vallaelanike tahteavaldus on koos allkirjadega minu laual ning volikogul teavitan sellest ka volinikke. Kuna koos pöördumisega oli lisatud teabenõue, kus palutakse vallalt Valev Udrase ettepanekut, siis vastame sellele. Samuti lähetame elanike tahteavalduse sotsiaalministeeriumile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles