200 sõna võivad teha 100 euro võrra rikkamaks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Keidi Mäe

Haridus- ja teadusministeerium, rahvusringhääling ning Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut koostöös emakeele seltsi ja emakeeleõpetajate seltsiga korraldavad selle nädala lõpus kokkuvõttevõistluse, milles iga osaleja saab panna proovile oma oskuse teha maksimaalselt 200sõnaline kokkuvõte žürii antud tekstist.

Kokkuvõtmise tekst avatakse Vikerraadio kodulehel reedel kell 8.40. Valmis kokkuvõte tuleb sisestada samale leheküljele ja saata hiljemalt laupäeval kell 19.

Parimaid kokkuvõtjaid premeeritakse auhindadega: esimene auhind on 100 eurot, peale selle mitu teist ja kolmandat auhinda väärtusega 50 ja 25 eurot. Eriauhind antakse parimale kooliõpilasele.

Võistlusel saab osaleda üksi ja võistkonnana. Võistkonna võib moodustada kool, klass, perekond, sõpruskond ja selle suurus on vaba.

Kokkuvõttevõistluse ühe korraldaja Tiit Hennoste sõnade järgi on kokkuvõtete tegemise oskust vaja kõigile. Kokkuvõtteid peavad tegema õpilased koolitunnis, üliõpilased seminarides, teadlased artikleid kirjutades, ametnikud, projektide kirjutajad, ajakirjanikud, veebitoimetajad, referendid tööl.

Hennoste jutu järgi nõuab kokkuvõtte tegemine oskust tekstist aru saada, sellest tuumne info üles leida ja tulemus lugejale edasi anda. Selle juures tuleb jälgida, et algteksti mõte ei moonduks; et tulemus oleks objektiivne ja esitaks teksti autori mõtteid, mitte refereerija arvamusi; et kokkuvõte oleks lugejale või kuulajale arusaadav originaalitagi; et tekst oleks keelelt tihe, lihtne, selge, täpne ja kirjavigadeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles