Rabas uitab siiraste silmadega tippkiskja

Karl Adami
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karl Adami

Soe sügisene päike on end kenasti metsa kohale veeretanud ja ma leian end taas tatsumas mööda palumetsadesse rajatud sihte, kaasas erksad ämbrid punapõsksete pohlade tarvis. Sel aastal on nende põhjamaiste marjadega kenad lood – kõik mättad punetavad. Mul ei jää muud üle kui istuda maha ja oodata pange täitumist. Vilunud näpud haaravad ühe maitsva marja teise järel, kuid äkitselt vaatab mulle siiraste silmadega otsa imetilluke olevus.

Tillukeseks olevuseks on hüpikämblik. Meil elutsevad hüpikämblikud on enamasti kuni sentimeetripikkused. Eestist on pisikesi leitud seni 36 liiki. Jalad – neid on kaheksa – on neil lühikesed, pea justkui kandiline ja silmad suured. Kuna hüpikämblikel on hea nägemisvõime, ei pidanudki minu kohatu paljuks tutvuda sissetungijaga. On kindlaks tehtud, et hüpikämblikud muudavad oma suurimate silmade fookuskaugust nagu fotoobjektiiv: vastavalt soovile kas laia panoraami või teleobjektiivist saadavat detailkujutist.

Hüpikämblikud eristuvad teistest ämblikest eelkõige silmade poolest. Ämblikele tavapärasest kaheksast silmast on neil kaks paari silmi eriti suured ja asuvad kohe pearindmiku eesotsas. Nende silmade taga, pearindmiku külgedel, asub kolmas, natuke väiksemate silmade paar ja nende taga on kaks silma omakorda taevasse suunatud. Nii saab pea kõikjale kiigata. Kuigi ka teistel ämblikel on kaheksa silma, on need pigem algelised ja võivad tajuda vaevalt rohkem kui valgust ja pimedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles