Jaak Uibu: Vajame rahvastikupoliitika valitsuskomisjoni

Jaak Uibu
, teaduste doktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Uibu.
Jaak Uibu. Foto: PP

Ettekanne “Rahvastikupoliitika uuendamise vajadused ja võimalused” ilmus juulis-augustis Pärnu Postimehes, Stockholmi Eesti Päevalehes, Kanada Estonian World Review’s ja Rahvuslikus Teatajas. Kes seda luges, teab, et Eesti riik on oma rahvastikupoliitilisi võimalusi kasutanud kesiselt, ehkki iseseisvusajal on elanike arv vähenenud veerand miljoni inimese võrra ja sajad pagulased on tulekul.

Professor Rein Taagepera manitseb Eesti rahvast demograafias meelt parandama ja aru pähe võtma, aga valitsus ja riigikogu on hõivatud hulga muude probleemidega. Presidendilgi ei ole aega. Taageperal on õigus: demograafia veskid töötavad aeglaselt ja halastamata.

Jätkuks ettekandele saatis Toompea haridusseminar justiitsministeeriumi soovitusel märgukirja neljale ministrile. Ärakiri läkitati presidendile ja peaministrile. Kirja sisu võtsime kokku sõnadega: riigi rahvastiku stabiilselt negatiivsed trendid on suuresti tingitud rahvastikupoliitika puudulikkusest ja ebapiisavast koordinatsioonist. Viimasena mainitud on kõrvaldatavad kehtiva seadusandluse raames. Paraku on asjakohane analüütiline töö tegemata. Vaja on luua pronatalistlikku rahvastikupoliitikat kujundav ja koordineeriv valitsuskomisjon peaministri juhtimisel ja komplekteerida selle juurde sõltumatute asjatundjate töörühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles