Pärnus varastati ühe ööga kaks kallist Mercedest

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mercedes-Benz E 350
Mercedes-Benz E 350 Foto: Erakogu

Vargad viisid üleeile öösel Pärnust ära kaks Mercedese sõiduautot, tekitades nende omanikele kahju kokku 90 000 euro eest.

Raeküla linnaosast Hiie tänavalt viidi pühapäeva öösel vaba ligipääsuga hoovist minema must Mercedes-Benz E 350, tekitades sellega omaniku hinnangul kahju 30 000 euro eest.

Ranna rajoonist Auli tänavalt läks samal ööl avatud juurdepääsuga parkimisalalt kaduma valge Mercedes-Benz ML 350, mille väärtuseks hindab omanik 60 000 eurot.

Prokuratuuri pressiesindaja Annely Erm ütles, et kahtlusaluseid autovarguses ei ole, kuid varaste tabamisega tegeldakse aktiivselt.

Politsei soovitab varaste takistamiseks peale auto lukustamise kasutada muidki füüsilisi tõkkeid, näiteks rooli või käigukangi lukustamist.

Vargused algasid augustis

Viimaste nädalate jooksul on politsei saanud üle kümne teate suhteliselt uute autode vargusest või varguse katsest. Enamasti on varaste saagiks langenud uuemad Mercedes-Benzid ja BMWd.

Ermi sõnutsi on kahe Pärnust varastatud sõiduki puhul vara rääkida autovarguste lainest, kuid välja saab tuua seda, et alates augusti lõpust on uuemate autode vargused sagenenud.

Politsei andmetel on hakanud levima kaht tüüpi sõidukivargused. Esimesel juhul varastatakse paari–kolme aasta vanune sõiduk kas inimese elukohast või automüügiplatsilt. Teisel juhul murravad kurjategijad öösel uuselamurajoonis majja sisse kas osaliselt avatud ukse või akna kaudu või lõhuvad hoonesse pääsemiseks akna. Neil puhkudel on kaasa võetud maja ette pargitud autode võtmed ja neid kasutades sõidukeid varastatud.

Üldjuhul on kannatanud avastanud varguse hommikul ärgates. Alles siis märkavad elanikud, et majas on see käidud, sõiduk kadunud ja mõnel juhul muidki esemeid varastatud.

Politsei palub olla tähelepanelik oma lähiümbruses toimuva suhtes. Nähes näiteks uuselamurajoonis majade vahel sõitmas autosid, mis ei kanna Eesti registrimärki ja mida seal varem kohatud ei ole, on õige oma tähelepanekutest (numbrimärk, auto mark) teada anda politseile, helistades hädaabinumbril 112. Igasugust infot, mis aitaks autovargaid tabada, võib saata e-postiga autovargused@list.politsei.ee.

“Oma kogemustest teame, et aktiivne suhtlus kogukonna ja politsei vahel aitab nii vargaid tabada kui varastatud autodele jälile saada, aga ka järgmisi vargusi ära hoida,” ütles Lääne prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Margus Sass. “Ei maksa unustada, et kui varas on külastanud naabrit, ei ole välistatud, et lahkudes pandi silm peale kõrvalmajade ees pargitud autodelegi.”

“Seega soovitame inimestel omavahel teha koostööd ja jagada seda infot politseiga,” sõnas Sass.

Peetakse vargakindlaks

Mercedes-Benze müüva AS Silberauto Lääne regiooni juhi Kaido Lemberi sõnade kohaselt on Mercedeseid peetud siiani väga vargakindlateks autodeks. “See on kajastunud kindlustusfirmade koefitsentides, kui võrrelda Mercedeseid teiste sama klassi konkurentidega,” märkis ta. “Et Eestis on viimasel ajal Mercedeseid varastatud, ei ole just väga tavapärane. Minule on see uudis.”

Lember lisas, et kuna Mercedestel on vargakindla auto maine, pole kindlustusfirmad mingit lisavarustust nende veel vargakindlamaks muutmiseks nõudnud.

If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss märkis, et sõidukite vargad on hästi varustatud spetsialistid ning sageli ei piisa nende takistamiseks ka lisaturvaseadmetest.

“Varguse vastu võiks üks tõhusamaid vahendeid olla massilüliti lisamine, teise variandina soovitaks aku tuppa tõsta, kuid see on ilmselt liialt tülikas,” seletas ta.

Kuna üks levinud moodus auto varastamiseks on sellega minema sõita toast varastatud autovõtmetega, on inimestel soovitatav auto võtmed hoolikalt ära panna. Kindlasti ei tohiks neid jätta esikusse nagisse või kapipeale.

Kui avastatakse, et sõiduki võtmed on kadunud, tuleks sõiduk kiiremas korras viia valvega parklasse või kusagile, kus varas selle võtmega autot ära ei saaks viia, ning siis juba uued võtmed lasta teha.

Porss ütles, et If Kindlustuse klientidelt on viimasel ajal üritatud mitmeid kordi sõidukeid varastada eelnevalt toast varastatud autovõtmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles