Organist Ines Maidre toob kirikusse muusikalised lilled

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organist Ines Maidre.
Organist Ines Maidre. Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 3. oktoobril esitab organist Ines Maidre Pärnu Eliisabeti kirikus kava «Muusikalised lilled».

«Muusikalise lille» metafoor sai tuntuks 17. sajandi Itaalias pärast seda, kui Frescobaldi oli avaldanud liturgiliste lühipalade kogumiku «Fiori musicali». Kolm sajandit hiljem nimetas Prantsuse helilooja Tournemire oma liturgiliste miniatuuride tsükli poeetiliselt väikesteks lilledeks.

Lillede võlumaailma kujundiga võrreldi muusikat, mis sisaldas ohtralt pidehelisid, elegantseid trillereid ja muid figuratsioone. Näiteks on Tournemire` fantaasiarikaste helimaalingute tunnuseks nõtke meloodiajoonisega Gregoriuse koraalid ja graatsiliselt õilmitsev ornament.

Ines Maidre on üks tunnustatumaid Eesti organiste, kelle tõlgenduses kõlavad meisterlikult nii varane barokk-, romantiline kui tänapäeva muusika. Aastast 1992 elab ja töötab ta Norras, on Bergeni muusikaakadeemia dotsent ja ansambli Musica Celines klavessinist-organist. Tänu sagedastele kontsertidele ja meistrikursustele on Maidre tihedas kontaktis Eesti muusikaeluga. 2014. aastast on ta Pärnu orelifestivali kunstiline juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles